Udland

- Selv hundene har det bedre end os på den her ø

Livet i flygtningelejrene på den græske ø Lesbos trodser enhver beskrivelse. I kulden venter over 6.000 flygtninge på at deres skæbne bliver afklaret.

”Hundene på den her på ø har det bedre end os. Vi lever som dyr ikke mennesker, ” siger Brivan Muhammed, mens hendes øjne slår gnister. Hun er 23 år. Flygtet fra borgerkrigen i Syrien i håbet om fred og et bedre liv. Men det første halve år i Europa, har nok givet fred for borgerkrig, men den modtagelse hun fik i Grækenland, havde hun ikke ventet.

Sådan kom TV 2 ind i Moria-lejren på Lesbos

TV 2 Nyhederne har forgæves forsøgt at få adgang til Moria-lejren via Ministeriet for migration. Men da det lykkedes TV 2 Nyhederne at komme i kontakt med flere personer, som gerne ville fortælle, hvordan de lever, besluttede vi at gå ind i lejren uden officiel tilladelse. Vi var derfor nødt til at filme i skjul og foretage interviews på en sådan måde, at de ansvarlige for lejren ikke opdagede det. Helt konkret gik TV 2 Nyhedernes journalist og fotograf ind igennem lejrens port sent om aftenen uden at blive antastet og kunne derfor i ly af mørket filme og interviewe uden tilladelse.

Jeg har en ondartet knude. Den skal opereres, men det sker ikke.

Brivan Muhammed, syrisk flygtning

Livet i Moria-lejren på den græske ø Lesbos trodser enhver beskrivelse, forklarer Brivan Muhammed, der ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, at mennesker på flugt kunne blive behandlet som hun er blevet i Europa år 2017.

”Jeg har en ondartet knude her,” siger hun og peger på et punkt ved sin hals og skulder.

”Den skal opereres, men det sker ikke. Det siger, det er mit problem, og at jeg selv skal betale, men med hvilke penge? Jeg er jo flygtning.”

TV 2 møder hende i et telt i Moria-lejren. En elektrisk radiator kører på maksimum i et forsøg på at holde kulden ude. Det er ofte is på vandpytterne om morgenen og i mørket ligner folks ånde hvid røg.

I flygtningelejre på den græske ø Lesbos venter over 6.000 flygtninge og migranter i bidende kulde på deres videre skæbne.

Gulvet er isoleret med tæpper. Men gruppen af flygtninge i teltet har jakker og trøjer på. Nogen sågar halstørklæde og hue. Der bliver røget tæt. Selv om små børn sidder på skødet af deres forældre. Desperationen og modløsheden præger de trætte ansigter.

”Hvis jeg kunne tage hjem leve med ydmygelsen og død, gjorde jeg det”, siger Dora Sabhawi. Hun er 27 år, studerede medicin i Syrien inden krigen gjorde livet umuligt. Nu er hun på flugt med sin mand Muhammed og deres to børn: en dreng på et år og pige på tre.

”Børnene forstår ikke at vi har det dårligt,” siger hun og slår ud med armene, men fortsætter så: ”De lever under virkeligt hårde vilkår. Folk falder tit om i lejren. Det er et uværdigt liv.”

Dora Sabhawi er 27 år og er sammen med sin mand og to børn flygtet fra Syrien. Nu har de levet i en græsk lejr i over et halvt år.

Lejren rummer tre gange så mange personer som den er skabt til

Moria-lejren er et såkaldt modtagecenter, drevet af den græske stat. Humanitære organisationer opfordrer den græske regering til at forbedre forholdene i den overfyldte lejr, der huser mindst 3000 flygtninge og migranter, selv om den egentlig kun har plads til små 1000.

Flygtninge og migranter på Balkan

Siden den såkaldte Balkan-rute ind i Europa blev lukket har flere end 62.000 mænd, kvinder og børn strandet i Grækenland ifølge tal fra den græske regering.
Over 15.000 af dem befinder sig på de græske øer – Chios, Lesbos, Samos, Kos og Leros
Over 6.000 af dem befinder sig på Lesbos, hvor cirka halvdelen på i den regeringsdrevne Moria-Lejr
Siden EU indgik en aftale med Tyrkiet i marts 2016 er strømmen af flygtninge til de græske øer faldet dramatisk. Men der kommer stadig både over. 
Alene i januar 2017 er der komme over 900 mennesker
Kilde UNHCR, The Guardian 
 

Tidligere på måneden blev Grækenland ramt af en snestorm, der bare forværrede situationen for de mange mennesker, der kunne se deres små iglotelte blive begravet i sne. Moria-lejren – en tidligere militærforlægning – ligger på en bjergtop. Forleden døde en ung pakistansk mand. Det tredje dødsfald på bare en uge i lejren, hvor livsbetingelserne bliver stadig værre for de mange flygtninge og migranter, der venter her i månedsvis før deres asylansøgning er færdigbehandlet. ”Hvorfor skal vi have sådan en behandling?”, spørger Brivan Muhammed.

Uden for lejren er politiet massivt til stede. Lejerne er omgivet af hegn med pigtråd øverst, men beboerne kan frit bevæge sig ud og ind. Men så længe de ikke har fået færdigbehandlet deres asyl-sag, må de ikke forlade Lesbos.