Donald Trump

Løkke: Trump er en mægtig mand - vi skal ikke dømme ham for hurtigt

Men USA's præsident skal ikke definere alt, hvad der foregår i Europa. Det er holdningen blandt en del af EU's ledere på dagens topmøde i Malta.

Grandmaster’s Palace i Maltas hovedstad Valletta – emmer ikke kun af en århundrede gammel koloni-historie, men også af en historisk usikkerhed om fremtiden for EU, når Europas ledere i dag skal forholde sig til både migrationskrise, EU's fremtid efter Brexit og ikke mindst den nye amerikanske leder i Det Hvide Hus.

Her har vi samlet, hvad en del af lederne sagde – da de ankom til topmødet:

Det sagde lederne om Trump

Lars Løkke Rasmussen: - Vi skal passe på, at vi ikke lader dommen falde for hurtigt. Den amerikanske præsident er en mægtig mand. Jeg synes, vi har brug for lige at få tingene til at sætte sig. Jeg kan godt få øje på, at den politik der udtrykkes i 140 tegn på Twitter udlægges anderledes af Trumps egne ministre, sagde statsministeren ved sin ankomst.

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, mener EU skal fokusere mere på sig selv.

Litauens præsident, Dalia Grybauskaite: - Vi bør fokusere mere på os selv... Og før eller siden bliver vi i stand til at lære de nye diplomatiske kommunikationsværktøjer. Jeg er ikke bekymret, siger hun og tilføjer, at hun ikke selv ville have valgt så bekymrede meldinger om Trump, som EU-præsident Donald Tusk er fremkommet med for nylig, hvor han spekulerer over, om USA er ved at ændre 70 års amerikansk udenrigspolitik.

Tysklands kansler, Angela Merkel, gentog sin betragtning om, at Europa har sin skæbne i egne hænder. - Efter min mening bliver vi bedre i stand til at håndtere vores transatlantiske relationer, når vi er mere klare omkring, hvordan vi definerer vores egen rolle i verden, tilføjede hun.

Frankrigs præsident, François Hollande, var skarp i mæglet omkring USA’s nye præsident ved sin ankomst:

- Det er uacceptabelt, at der, på grund af en række udtalelser fra USA’s præsident, skal lægges pres på, hvad Europa skal eller ikke skal være, fastslog Hollande. - Hvem ved reelt, hvad den amerikanske præsident ønsker, ikke mindst for den transatlantiske alliance [Nato], samt om deling af de udgifter, han kalder en byrde, tilføjede han, og opfordrede samtidig til, at solidariteten opretholdes mellem EU-landene.

EU-Kommissionsformand Jean-Claude Juncker var diplomatisk på spørgsmålet om, hvorvidt Europa skal føle sig truet af den nye amerikanske regering: - Jeg mener, at der er behov for at forklare nogle ting, for nogle gange får man det indtryk, at den nye administration ikke kender EU i detaljer – men i Europa er detaljerne vigtige, sagde han.

Det sagde lederne om migration

Ifølge den tyske kansler Merkel, er det nødvendigt at styrke den libyske enhedsregering, blandt andet gennem støtte til kystsikring, for at forbedre situationen for flygtninge og migranter, der befinder sig i landet: - Situationen for flygtninge er dramatisk i Libyen. Vi har brug for en politisk løsning for et stabilt Libyen, sagde hun og tilføjede: - På det punkt er der stadig meget at gøre.

EU’s udenrigschef, Federica Mogherini, udtrykte optimisme omkring en lindring af migrationspresset fra Nordafrika og tilføjede: - Jeg er sikker på, at vi i dag kan blive enige om en række initiativer for bedre at kunne kontrollere [migrations]strømmene, […] undgå tab af menneskeliv til søs og i ørkenen og forbedre de humanitære forhold i lejrene, som vi er klar over er dramatiske, af hensyn til menneskerettigheder og menneskeliv.

Hun udtrykte også forventning om, at lederne i dag vil yde "stor opbakning" til Italien – et land, der har koordineret redningsoperationer i Middelhavet de seneste år og reddet hundredtusindvis af migranter på havet.