Udland

OVERBLIK: Så meget har Trump forandret – dag for dag

Donald Trump har på mindre end to uger indført gennemgribende forandringer i USA. Få overblik over de største tiltag - dag for dag.

Med den ene hånd løftet og den anden på Bibelen, blev Donald Trump taget i ed som præsident for Amerikas Forenede Stater den 20. januar 2017. 

Men hvis man se på mængden af dekreter og nye tiltag, kunne man foranlediges til at tro, at han havde været ved magten i meget længere tid. For USAs 45. præsident har i den grad fået noget fra hånden.

Både når det kommer til at søsætte politik, og når det kommer til at forarge og skabe debat.

Vi har lavet et overblik over de nye tiltag – dag for dag:

Dag 1 - 20. januar

I sin indsættelsestale sagde Donald Trump, at han vil sætte amerikanske interesser over alt andet og vil give magten tilbage til det amerikanske folk.

Allerede samme dag som indsættelsen satte den nye præsident sin første underskrift på et dekret, der skal afskaffe Obamas sundhedsreform Affordable Care Act - også kendt som ’Obamacare’.

Trump: Vi gør demokraterne en kæmpetjeneste ved at fjerne Obamacare

Dag 2 - 21. januar  

Dagen efter, at USA havde fået en ny præsident, demonstrerede flere millioner mennesker verden over for kvinders rettigheder og mod Trumps syn på kvinder. Som modsvar tweetede præsidenten:

- Jeg så demonstrationerne i går, men havde ellers fået indtryk af, at der lige har været et valg. Hvorfor stemte alle de her mennesker ikke?

Men kort efter tilføjede han:

- Fredelige protester er hjørnestenen af vores demokrati. Også selvom jeg ikke altid er enig, så anerkender jeg folks ret til at udtrykke deres mening”

Dag 3 - 22. januar

På dag tre af Trumps præsidentskab kom hans særlige rådgiver Kellyanne Conway i vælten for at sige, at påstanden om, at ’der aldrig havde været flere mennesker ved en præsidentindsættelse’ blot var ’alternative fakta’.

Det skabte ramaskrig i medieverdenen. 

Dag 4 - 23. januar

På fjerdedagen underskrev præsident Trump et dekret, der forbyder økonomisk støtte til internationale nødhjælpsorganisationer, der støtter abort. Samtidig indførte han et ansættelsesstop i den offentlige sektor – bortset fra den del, der er relateret til militæret. 

Og så tog han også hul på det, som mange virksomheder og erhvervsfolk verden over har frygtet: nemlig afskaffelse af internationale frihandelsaftaler. Den første, som Trump har trukket USA ud af, er handelsaftalen TTP med 11 andre lande i Stillehavsregionen – bl.a. Japan, Australien, New Zealand, Mexico og Chile.

Dag 5 - 24. januar

Dag fem underskrev Trump et dekret, der tillader færdigkonstruktionen af de såkaldte Dakota Access og Keystone-olieledninger. Konstruktionerne var ellers blevet blokeret af Obama administrationen på grund af klimahensyn. Men Trump mener, at en udvidet energi-infrastruktur kan skabe jobs til amerikanerne. 

Dag 6 - 25. januar

På dag seks øgede Donald Trump grænsekontrollen mellem USA og Mexico ved bl.a. at øge bemandingen med flere tusinde grænsevagter. Og så stoppede han den statslige støtte til såkaldte ’beskyttede zoner’ for mexicanske immigranter.

Dag 7 - 26. januar

På den syvende dag af Trumps præsidentskab blev et møde med den mexicanske præsident i Washington aflyst. Trump fastholder nemlig, at Mexico skal betale for opførelsen af en mur.

En af måderne, han vil gøre det, er at lægge en ekstra told på op til 20 procent på importvarer fra netop Mexico

Dag 8 - 27. januar

Efter en uge som præsident underskrev Trump endnu et dekret – I dekretet står der, at USA ikke vil tage imod flere end 50.000 flygtninge i 2017. Det er mere end en halvering i forhold til tidligere, hvor grænsen lå på 110.000 flygtninge.

Desuden vil USA midlertidigt ikke tage imod flygtninge fra Syrien - hvor længe, det skal gælde, fremgår ikke.

Der vil også være et 90-dages indrejseforbud for personer fra Irak, Iran, Syrien, Libyen, Yemen, Somalia og Sudan.

I en tale i det britiske Underhus sagde udenrigsminister Boris Johnson i dag, at Trumps dekret om indrejseforbud fra bestemte lande, vækker ubehag. Johnson understregede dog, at det er afgørende vigtigt for Storbritannien at være allieret med USA.

Det førte i dagene efter til stor forvirring og demonstrationer ved lufthavne, efter flere blev tilbageholdt i amerikanske lufthavne eller blev nægtet adgang på fly til USA. Blandt andet var der store demonstrationer ved JFK-lufthavnen i New York.

Dag 9 - 28. januar

På niendedagen talte Trump i telefon med en række stats- og regeringsledere – en af dem var Ruslands præsident Vladimir Putin. Trump gik bl.a. til valg på, at han ville forbedre forholdet til Rusland og har generelt talt positivt om sin russiske kollega, der også har udtrykt sin gensidige respekt.

Modsat hvad mange havde regnet med, blev der ikke talt om Vestens sanktioner mod Rusland. Til gengæld var der tilkendegivelser om, at begge statsledere vil samarbejde om at bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.

Dag 10 - 29. januar

På sin tiende dag i embedet ringede Trump til kongen af Saudi-Arabien, Emiraternes kronprins og Sydkoreas præsident. Og så han inviterede han familien på en særforevisning af Disney-tegnefilmen ’Find Nemo 2’ i Det Hvide Hus’s egen biograf.

Dag 11 - 30. januar

På sin dag nummer 11 i Det Ovale Kontor fyrede Donald Trump landets fungerende justitsminister, Sally Yates. 

Det skete, fordi hun afviste at forsvare hans indrejseforbud mod flygtninge og statsborgere fra en række lande, hvor befolkningen er overvejende muslimsk.

- Den fungerende justitsminister, Sally Yates, har forrådt Justitsministeriet ved at nægte at håndhæve ordren, som er givet for at beskytte borgerne i USA, skrev Det Hvide Hus i en pressemeddelelse. 

- I aften (mandag aften lokal tid, red.) har præsident Trump frataget frøken Yates hendes opgaver.

Sally Yates skulle i forvejen forlade posten som justitsminister, når Donald Trumps nominerede, Jeff Sessions, tiltræder. Men så længe fik hun altså ikke lov til at beholde posten.

Dag 12 - 31. januar

På dag nummer 12 som præsident traf Trump en af sine største og mest vægtige beslutninger, da han nominerede den konservative 49-årige dommer Neil Gorsuch som den niende dommer i USA's magtfulde højesteret.

Gorsuch er stærkt konservativ og var på forhånd blandt de to favoritter til nomineringen, skriver nyhedsbureauet Reuters. Den anden var Thomas Hardiman.

49-årige Gorsuch betragtes som en konservativ intellektuel og er kendt for sin støtte til religiøse rettigheder, skriver Reuters.

Neil Gorsuch skal godkendes af Senatet, hvor Republikanerne har flertallet.