Donald Trump

Trumps politik kan koste liv i Afrika - desperate kvinder drikker terpentin

USAs præsident vil fjerne al støtte til organisationer, der rådgiver afrikanske kvinder om abort og prævention. Ondskabsfuldt, siger eksperter.

Meget kan man sige om Donald Trump, men han var ikke længe om at sætte gang i alt det, han lovede i valgkampen. En af de hurtige beslutninger var at skære al støtte til ngo'er og lignende, som arbejder i udlandet med at hjælpe kvinder med rådgivning om  abort og familieplanlægning.

Det foregår på klinikker, der ofte er kvindernes eneste mulighed for at få hjælp. Ganske vist er de fleste her i Afrika syd for Sahara katolikker. Deres tro forbyder dem at få foretaget abort og bruge prævention. Men virkeligheden er en helt anden. Afrikanske kvinder får foretaget masser af aborter, fordi de ikke magter at få flere børn.

Gratis kondomer

Kondomer er ganske vist ikke ret dyre, men hvis du har en månedlig indkomst på kr. 500, hvilket er meget almindeligt i mange afrikanske lande, så er kondomer ikke noget, der bliver prioriteret. Gratis kondomer fra de amerikanske støttede klinikker har reddet mange kvinder fra uønsket graviditet - og en tur til kvaksalveren.

 Abortspørgsmålet fylder altid meget i USA. Mange amerikanere vil have retten til abort afskaffet. Det var Reagan, der i 1984 besluttede noget lignende, som Trump har gjort nu. Clinton ændrede det. Bush ændrede det tilbage - og endelig ændrede Obama det endnu engang. Så de sidste otte år har hjælpen været der.

Eksperter - blandt andet i den amerikanske NGO Marie Stopes - siger, at denne gang vil konsekvenserne blive endnu større end de andre gange, hvor den amerikanske støtte er blevet fjernet. Under tidligere republikanske præsidenter har det været organisationen USAID, der har fået skåret bevillingerne. Denne gang rammer det meget bredere, fordi al støtte verden over vil blive fjernet.

Millioner af kvinder vil blive ramt

Afgørelsen indebærer, at der ikke engang må tales om abort på klinikkerne. Emnet må slet ikke tages op, deraf navnet The Global Gag Rule (engelsk: to gag betyder at kneble).

The Global Gag Rule får også konsekvenser på andre områder. Hvis klinikkerne lukker eller må skære kraftigt ned, vil det også gå ud over rådgivning om og medicin til bekæmpelse af HIV.

Organisationen PAI, Population Action International, der på verdensplan arbejder med familieplanlægning, kalder Trumps beslutning for ondskabsfuld og usædvanlig. Den vil ramme millioner af kvinder og deres familier i 60 lav- og mellemindkomstlande verden over, siger organisationen.

"Trump krænker vores menneskerettigheder"

Trumps afgørelse vil ikke få sat en stopper for abort i Afrika. De kvinder, der vil have en abort, skal nok få den. Men det bliver under helt anderledes usikre, måske farlige omstændigheder, hvis de tvinges til at opsøge kvaksalvere, eller de forsøger at gøre det selv.

Det ender mange gange med lemlæstelse eller endda døden til følge, når kvinderne i desperation forsøger sig med at drikke terpentin, klorin, eller med primitive urene redskaber og slag mod underlivet. På verdensplan dør hvert år 68.000 kvinder på den måde.

Jeg har talt med nogle kvinder her i Nairobi. De er vrede over Trumps beslutning. En af dem sagde endda, at han krænker kvindernes menneskerettigheder, fordi han med et pennestrøg fratager dem muligheden for at bestemme over deres eget liv.