Udland

Over 57.000 personer i Danmark kan rammes af Trumps indrejseforbud

Antallet af personer i Danmark, der kan få problemer med at rejse til USA under nyt indrejseforbud, er 57.374.

Det omstridte indrejseforbud, som USA's præsident Donald Trump har indført, betyder at tusindvis af personer, der i dag befinder sig i Danmark, risikerer at blive nægtet indrejse i USA.

Det oplyser Danmarks Statstik på baggrund af tal fra deres database:

I sidste uge valgte den nyindsatte amerikanske præsident at udstede et dekret, der midlertidigt forbyder personer fra syv muslimske lande adgang til USA. Af de mere end 57.000 personer, der bor i Danmark og risikerer at blive ramt af beslutningen, er størstedelen personer med syrisk statsborgerskab. Ifølge Danmarks Statistik bor der knap 30.000 med syrisk statsborgerskab i Danmark.

Derudover drejer det sig om personer fra Libyen, Somalia, Sudan, Irak, Yemen og Iran.

Tallet kan imidlertid vise sig at være endnu højere. De godt 57.000 personer er alene personer, der bor i Danmark, men er statsborger i en af de syv lande. Derudover kan der være personer med med dobbelt statsborgerskab - altså eksempelvis både et dansk og et syrisk - som også vil blive nægtet indrejse i USA, selv hvis de rejser med deres danske pas. Og der findes ingen officielle tal for, hvor mange danskere med dobbelt statsborgerskab, der kan blive ramt.

- Ved ansøgninger om statsborgerskab i Danmark undersøger de danske myndigheder ikke, om den enkelte ansøger beholder sit oprindelige statsborgerskab, forklarer Udenrigsministeriet i en mail til Ritzau.  

Massive protester

Trumps dekret er blevet mødt med voldsomme protester fra politiske ledere verden over. Også den danske regering har udtrykt sig kritisk om beslutningen:

- Jeg synes det er uklogt, hvis vi begynder at dømme folk ud fra hvilken etnicitet, religiøs baggrund eller seksuel orientering, de har. Der er ingen historiske erfaringer for, at det er en god måde at gøre tingene på. Vi skal bedømme den enkelte ud fra hvad de står for, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i weekenden til TV 2.

Også i USA har Trumps dekret mødt voldsom modstand. Over hele landet er demonstranter gået på gaden i protest, og justitsministre fra en række amerikanske delstater, heriblandt Californien og New York, vil ifølge internationale nyhedsbureauer fordømme dekretet.