Donald Trump

Trumps indrejseforbud får politikere til tasterne: Her er reaktionerne

Donald Trump har underskrevet et dekret, som forhindrer personer fra syv lande i at rejse ind i USA. Her er reaktionerne politikere verden over.

Reaktionerne har været mange, siden Donald Trump fredag underskrev et dekret, der forhindrer nye visumudstedelser til personer fra syv konkrete lande.

Både lørdag og søndag dansk tid får beslutningen fortsat politikere verden over til tasterne.

Disse lande er sortlistet

USA's præsident, Donald Trump, har underskrevet et dekret, der udelukker indrejse fra følgende lande:

  • Iran
  • Irak
  • Libyen
  • Somalia
  • Sudan
  • Syrien
  • Yemen

Sverige udenrigsminister Margot Wallström er dybt bekymret over USAs beslutning. Hun mener, at forbuddet skaber mistillid mellem folk.

Også Norges udenrigsminister Børge Brende tager afstand til stramningerne. På Twitter skriver han: 

- Norge er overbevist om, at flygtninge skal behandles lige uanset religion, nationalitet eller race.

Folket demonstrerer i lufthavnen

Den amerikanske befolkning er mødt op i lufthavne for at demonstrere mod indrejseforbuddet og hilser indrejsende fra særligt muslimske lande velkommen. Noget som Trumps modstander i præsidentkapløbet Hillary Clinton støtter. 

- Jeg bakker op om folket, der er samlet rundt om i landet i aften for at forsvare vores værdier og forfatning. Det her er ikke, hvem vi er, skriver hun på Twitter.

Ligesom Clinton tager også den tyske forbundskansler Angela Merkel afstand til forbuddet. 

- Hun er overbevist om, at selv i den nødvendige kamp mod terror kan det ikke retfærdiggøres at mistænkeliggøre personer med en bestemt oprindelse eller religion, siger hendes talsmand ifølge dpa.

Anderledes forholder den indvandringskritiske hollandske politiker Geert Wilders sig til Trumps ordre. I et tweet ytrer han, at han støtter ordren.

- Godt gjort præsident - det er den eneste måde at sikre sikkerhed og frihed på. Jeg ville gøre det samme. Jeg håber, du tilføjer flere lande på listen som Saudi Arabien snart, skriver han.

Danskere til tasterne

Også herhjemme har Trumps stramninger på udlændingeområdet fået politikerne til at ytre sig på sociale medier.

Udenrigsminister Anders Samuelsen kalder indrejseforbuddet for unfair og uklogt.

- Trumps gruppebeslutning om at blokere folk fra bestemte lande er uklog. Vi skal dømme og møde hinanden som individer, skriver Samuelsen på Facebook.

Udenrigsminister Anders Samuelsen kritiserer Donald Trumps indrejseforbud.

Hos Dansk Folkeparti er reaktionen dog en anden. 

- Ethvert selvstændigt og frit land har naturligvis ret til at bestemme, præcis hvem man vil lukke ind. Vi har bare glemt, at det er sådan, skriver Søren Espersen på Twitter.

Søndag morgen dansk tid har det amerikanske ministerium for national sikkerhed meddelt, at det "retter sig efter dommerkendelser" om at lade personer med gyldigt visum, som falder ind under præsident Donald Trumps indrejseforbud, blive i landet.

Ministeriet understreger dog, at Trumps bekendtgørelse om et forbud stadig gælder.