Trump giver militæret 30 dage til at udtænke plan for at udslette IS

Ordren fra Trump kan betyde, at flere amerikanske styrker skal sættes ind i Irak og Syrien i kampen mod IS.

USA's præsident, Donald Trump, har lørdag lokal tid underskrevet en bekendtgørelse, der giver det amerikanske militær 30 dage til at udtænke en plan for, hvordan Islamisk Stat (IS) "besejres".

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer.

At besejre den militante gruppe - eller "to knock the hell out of ISIS" (en anden forkortelse for Islamisk Stat, red.), som han selv har formuleret det - var et af Trumps løfter under efterårets valgkamp.

Flere styrker

Trump har gentagne gange hånet og kritiseret det - ifølge ham - sløve tempo i hans forgænger, Barack Obamas, fremskridt i kampen mod de ekstremistiske krigere.

- Jeg tror, det bliver meget succesfuldt. Det er store sager, siger Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trumps ordre, der opfordrer til en "omfattende strategi og plan for IS' nederlag", betyder angiveligt flere amerikanske styrker og militært materiel i Irak og Syrien. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Præsident Trump kan være på udkig efter noget med hurtigere resultater, der kan give nogle flere muligheder, siger den pensionerede generalløjtnant David Barno, der ledede koalitionsstyrker i Afghanistan fra 2003 til 2005, til National Public Radio.

Nye regler for magtanvendelse

- Trump kunne vælge at sætte flere amerikanske soldater ind på landjorden.

- Ny anvendelse af militær magt åbner muligheden for et dybere engagement med flere tilskadekomne, tilføjer han.

Forsvarsminister James Mattis får desuden til opgave at komme med ændringsforslag til USA's regler for militær magtanvendelse og politiske begrænsninger, således at IS kan besejres.

Donald Trump og den russiske præsident, Vladimir Putin, blev under en telefonsamtale lørdag enige om at samarbejde i kampen mod IS i Syrien. 

USA har i øjeblikket 5000 tropper i Irak og 500 i Syrien. De er alle ansat som "rådgivere". De har desuden ydet støtte til irakiske styrker i kampen om byen Mosul.