Udland

Over 600.000 briter vil have aflyst Trumps statsbesøg

Underskriftsindsamling i Storbritannien har medført, at parlamentet skal diskutere kommende Trump-besøg.

Et borgerinitiativ, som har til formål at få aflyst den amerikanske præsident, Donald Trumps, statsbesøg i Storbritannien, fik søndag massiv opbakning, da over 600.000 briter støttede det med en underskrift.

Parlamentet skal ifølge reglerne diskutere spørgsmålet, når der foreligger blot 100.000 underskrifter.

Personerne bag initiativet siger, at Trumps nedsættende bemærkninger om kvinder gør det upassende, at han skulle blive modtaget af dronning Elizabeth II eller af kronprins Charles.

Den britiske premierminister, Theresa May, overdrog en invitation fra dronning Elizabeth til Trump, da hun i sidste uge blev modtaget af Trump i Det Hvide Hus som den første udenlandske leder efter det amerikanske præsidentskifte.

Blandt andre Skotlands premierminister, Nicola Sturgeon, har på Twitter skrevet, at hun ikke ønsker statsbesøget gennemført så længe Trumps dekret om reduceret indrejse er ved magt.

May er uenig med Trump

Den britiske premierminister sagde søndag gennem sine talsmænd, at hun "ikke er enig" med de restriktioner, som er indført i USA. Hun har bedt sine ministre om at klage over, at en række personer med britisk statsborgerskab fik problemer i amerikanske lufthavne.

May har sagt, at hun vil indlede forhandlinger om en ny stor frihandelsaftale med amerikanerne, som vil blive kendt, når briterne forlader EU.

Hun nævnte under sit besøg i Washington i sidste uge det stærke forhold mellem Ronald Reagan og Margaret Thatcher i 1980'erne, da sovjetblokken var i opløsning.

Hun sagde, at det særlige forhold mellem USA og Storbritannien i fremtiden vil sikre, at Vesten ikke bliver overhalet af de voksende økonomier i blandt andet Kina og Indien.

/ritzau/AFP