Udland

Justitsministre i 16 delstater fordømmer Trumps indrejseforbud

- Vi er fast besluttet på at arbejde for, at så få mennesker som muligt bliver ramt af dekretet, hedder det.

Justitsministre fra 16 af USA's delstater, deriblandt Californien og New York, vil ifølge internationale nyhedsbureauer udsende fordømmelse af præsident Donald Trumps indrejseforbud.

- Vi er fast besluttet på at arbejde for, at så få mennesker som muligt kommer til at lide under de kaotiske forhold, som dekretet har skabt, hedder det i erklæringen.

Delstaternes justitsministre er ofte direkte folkevalgt.

Justitsministre fra det demokratiske parti var på forhånd ventet at yde voldsom modstand mod Trump, lige som republikanske rigsadvokater ydede stærk modstand mod tidligere præsident Barack Obamas politik.

Retssag vil skabe øget fokus

En retssag indledt af delstaterne vil skabe øget fokus på de allerede sprængfarlige kontroverser om præsidentens nye dekret om indrejseforbud.

Forbuddet er rettet mod personer fra Syrien, Irak, Yemen, Sudan, Iran, Somalia og Libyen, der midlertidigt vil blive nægtet indrejse i USA.

Det gælder i foreløbigt 90 dage.

Politikere kritiserer Trump

En lang række europæiske politikere har i denne weekend også kritiseret Trumps dekreter på udlændingeområdet.

- Dekretet fra Trump må ikke få lov at stå. Det må konfronteres som belastende for forfatningen, hedder det i en erklæring fra Californien rigsadvokat, Xavier Becerra.

- Det træder århundreders amerikansk tradition under fode, tilføjer han.

Californien, New York er sammen med Pennsylvania, Washington og Hawaii blandt de stater, hvor justitsministeren fordømmer dekretet.

- Vi mener, at dekretet fra præsidenten er forfatningsstridigt, siger Hawaiis justitsminister, Douglas Chin.