Donald Trump

BLOG: Afsættelse af Trump diskuteres allerede - og det kan han takke sig selv for

Er det sandsynligt, at Donald Trump ender med at blive afsat - Nej, men det er heller ikke så utænkeligt, at man ikke bliver nødt til at overveje det.

Indrømmet, det er fuldstændig absurd at skrive et blogindlæg om sandsynligheden for, om Donald Trump i løbet af de kommende fire år ender med at blive afsat, én uge efter Trump blev USA's 45. præsident.

Men samtidig er der også en grund til, at et sådan et obskurt blogindlæg ser dagens lys så tidligt i Trumps præsidentperiode.

En hurtig Google-søgning viser, at man allerede nu kan finde flere artikler, når man søger på ”Donald Trump impeachment”, end det nogensinde har været tilfældet for tidligere præsidenter som Barack Obama og Ronald Reagan. Efterspørgslen – eller måske snarere ønsketænkningen – er der altså utvivlsomt allerede.

Hos bettingfirmaet Ladbrokes får man pengene 2.10 gange tilbage, hvis Trump bliver afsat eller træder tilbage som præsident i løbet af de næste fire år. Bliver Trump siddende i hele perioden frem til januar 2021, får man pengene 1.72 gange tilbage. Ikke just imponerende tal.

Det er nemlig den absolutte regel, at en præsident gennemfører sin første embedsperiode - medmindre vedkommende dør, træder tilbage eller bliver afsat. At Trumps odds for at gennemføre de fire år ikke er markant højere end oddsene for at træde tilbage eller blive afsat er derfor opsigtsvækkende.

Og det har præsidenten kun sig selv at takke for.

Trumps kluntede forsøg på at distancere sig fra sine tidligere forretningsinteresser har ikke beroliget kritikerne. Tværtimod. Og husk at Trump i forvejen står i en særlig udsat position, da han er upopulær i befolkningen og dele af hans eget parti, og en stor del af de kommende politiske beslutninger i USA kommer til at have indflydelse på arbejdsbetingelserne for Trump-organisationens mange foretagender.

Læg oveni, at udenlandske regeringer allerede har bebudet, at de fremadrettet vil indlogeres på Trumps hoteller i et forsøg på at opbygge mere favorable forbindelser til den nye administration. Spørgsmålene og motivforskningen hvorvidt en given politisk beslutning er truffet med blik på Trumps økonomiske interesser i forretningsverdenen, vil være evig tilbagevendende de næste fire år.

Vi skal dog holde tungen lige i munden.

Jo, Donald Trump er sandsynligvis den nyvalgte præsident i moderne amerikansk historie, hvor sandsynligheden for at blive afsat har været størst. Men det betyder ikke, at en rigsretssag er nært forestående eller sandsynligt.

Den vigtigste årsag for dette er, at Trump har en republikansk-ledet Kongres bag sig, der vil strække sig umådelig langt, før den indleder en rigsretssag for at afsætte sin præsident.

Derudover skal der være tale om alvorlige forbrydelser såsom bestikkelse eller højforræderi, før der foreligger en legitim grund til at starte en rigsretssag mod en siddende præsident. Der er en grund til, at vi i amerikansk historie indtil videre kun har set to rigsretssager mod siddende præsidenter.

Man kan i øvrigt ikke afsætte en siddende præsident, fordi vedkommende skaber sig på sociale medier eller generelt er fuldstændig inkompetent til at bestride jobbet. Ironisk nok var det Donald Trump, der interesseret spurgte sine følgere om lige præcis denne mulighed tilbage i 2014, selvfølgelig med hentydning til den daværende præsident Barack Obama.

Er det det mest sandsynlige, at Donald Trump ender med at blive afsat? Nej.

Men det faktum, at det alligevel ikke er så utænkeligt, at man ikke bliver nødt til at forholde sig til det, siger en hel del.

Tag ikke fejl: Der er en grund til, at bookingmakerne ikke har tårnhøje odds på, at Trump ender med at træde tilbage eller bliver afsat. At dette er tilfældet, har Donald Trump kun sig selv at takke for.

Men vil republikanerne overhovedet være kølige nok til at skille sig af med Trump med de konsekvenser, det langsigtet kan have for partiet? Jeg tvivler.

Hvis de sidste 18 måneder har bevist én ting, så er det snarere, at der hersker en udbredt modvilje mod at konfrontere Trump uanset, hvad han foretager sig. Lysten er næppe blevet større, siden Trump blev indsat som præsident.