Udland

Trump og Merkel ønsker fair betalinger til Nato

Natos medlemslande må betale deres fair andel af udgifterne til "vores kollektive sikkerhed", mener Tysklands kansler.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger ifølge Reuters, at den amerikanske præsident, Donald Trump, og hun i en telefonsamtale har fastslået, at de er enige om Nato-alliancens fundamentale betydning.

De to ledere siger i en fælles erklæring, at de også er enige om, at det amerikansk-tyske samarbejde har meget stor betydning for landenes fælles sikkerhed.

Endelig understreger de, at USA og Tyskland skal intensivere kampen mod terrorisme og voldelig ekstremisme.

- Vi skal øge samarbejdet om at stabilisere konfliktområder, skriver Det Hvide Hus i erklæringen.

Merkel enig med Trump om Nato

Merkel siger, at hun er enig med Trump om, at Natos medlemslande skal betale deres fair andel af udgifterne til "vores kollektive sikkerhed".

Det har været en mærkesag for Trump at få Natos medlemslande til at betale en større andel af udgifterne til forsvarsalliancen.

Trump har tidligere kritiseret Nato for at være en forældet organisation.

Trump har også langet ud efter Tysklands forbundskansler, som ifølge den amerikanske præsident begik en "meget katastrofal fejl" ved at åbne grænserne for flygtninge.

I 2015 kom knap 900.000 asylansøgere til Tyskland.

Frankrigs præsident advarer USA

Frankrigs præsident, François Hollande, som også talte i telefon med Trump lørdag, advarer den nye amerikanske administration mod protektionisme i forhold til omverdenen.

Han understreger samtidig, at demokratiske principper må respekteres.

- I en ustabil og usikker verden vil det være et blindspor at lukke sig om sig selv, sagde Hollande i sin første officielle telefonsamtale med den amerikanske leder ifølge en presseerklæring fra den franske præsidents kontor.

Den nye amerikanske præsident begyndte allerede tidligt på dagen telefonsamtaler med udenlandske ledere. Ud over Merkel og Hollande talte Trump også tale med Ruslands præsident, Vladimir Putin, Japans premierminister, Shinzo Abe, og Australiens premierminister, Malcolm Turnbull.