Donald Trump

Nu rammer Trumps dekret: Flere nægtet indrejse i USA

Fem irakere og en yemenit blev de første til at sande, at USA nu vil gøre det sværere at komme ind i landet.

Fem irakere og en statsborger fra Yemen er som de første lørdag blevet nægtet at komme om bord på et EgyptAir-fly fra Kairo i Egypten til New York i USA, skriver Reuters.

Nyhedsbureauet henviser til kilder i lufthavnen i Egyptens hovedstad.

Disse lande er sortlistet

USA's præsident, Donald Trump, har underskrevet et dekret, der udelukker indrejse fra følgende lande:

  • Iran
  • Irak
  • Libyen
  • Somalia
  • Sudan
  • Syrien
  • Yemen

Det sker, kort tid efter at USA's præsident, Donald Trump, fredag underskrev et dekret, der forhindrer nye visumudstedelser til personer fra syv konkrete lande, heriblandt Irak og Syrien.

De seks personer, som var på vej til USA, havde alle gyldig visum til USA.

En del af en række stramninger

Beslutningen er en del af en række stramninger i USA's udlændingepolitik. Formålet er ifølge Trump at holde "radikale, islamistiske terrorister" ude af landet.

De seks personer, der nu ikke kan komme til USA fra Egypten, er de første kendte tilfælde af personer, der angiveligt bliver ramt af stramningerne.

Frem til en række strammere regler er på plads, vil der ikke blive udstedt visum til borgere fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

Det skal angiveligt gælde i foreløbig 90 dage, skriver amerikanske medier.

Lagt sag an mod USA

Udover de seks personer, der er blevet nægtet adgang til USA fra Egypten, er to irakere også blevet tilbageholdt i en lufthavn i New York. De har nu gennem advokater anlagt sag ved en domstol i USA for ulovlig frihedsberøvelse. Det skriver The New York Times.

Den ene af de tilbageholdte har ifølge avisen arbejdet på vegne af USA's regering i Bagdad i ti år.

En af de to irakiske flygtninge fik efter kort tid tilladelse til at rejse ind i USA.

Sent lørdag eftermiddag kunne det hollandske luftfartsselskab KLM oplyse, at de har nægtet at medtage syv passagerer med pas fra nogle af de syv lande på flyvninger til USA. Det oplyser Reuters.

- På verdensplan har vi syv passagerer, som vi har måttet informere om, at det ikke kunne lade sig gøre at tage dem med til USA. Der er stadig uklarhed om effekten af det her forbud, siger talskvinden Manel Vrijenhoek til Reuters.

SAS oplyser til TV 2, at flyselskabet har afvist to passagerer fra Stockholm,  som skulle rejse til USA i dag, men at det ikke er muligt at oplyse, om det var på baggrund af de strammede immigrationsregler.

Derudover oplyser flyselskabet, at SAS overholder den gængse procedure på området og at passagerer, der er usikre på, om de kan rejse til USA, bør kontakte den amerikanske ambassade i deres respektive lande.

Landeliste undrer

Hvordan det lige netop blev de syv lande, der blev valgt til listen, fremgår ikke. Men flere undrer sig, skriver N.Y. Daily News.

Donald Trump nævner specifikt terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon den 11. september 2001, hvor næsten 3000 mennesker mistede livet, som en årsag til de nye indrejseforbud. Men til trods for, at hovedparten af gerningsmændene var fra Saudi-Arabien, står det ikke på listen. 

På Twitter begynder folk også at undre sig over, at lande, hvor Trump har forretninger, ikke bliver berørt af det nye forbud.

Der var umiddelbart efter underskrivelsen af dekretet tvivl om, om personer med et såkaldt Green Card, en form for permanent opholdstilladelse, også bliver ramt.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har en talskvinde fra Homeland Security bekræftet, at folk med Green Card også bliver nægtet indrejse.

Politikere verden over reagerer

På trods af kritikkere verden over har den indvandringskritiske politiker Geert Wilders fra Holland meddelt, at han støtter Donald Trumps ordre.

På sin Twitter-profil skriver han, at ordren er den eneste måde til at bevare sikkerhed og frihed.

Også Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, støtter den nye stramning af USA's udlændingepolitik.

En af dem, der er bekymret for det nye dekret, er Sveriges udenrigsminister, Margot Wallström. På sin Twitter-profil udtrykker hun sin bekymring: