Donald Trump

Naser Khader risikerer forbud mod rejse til USA: - Helt uigennemtænkt

Trumps forbud rammer tilsyneladende alle, der er født i Syrien. Dansk folketingspolitiker vil formentlig blive afvist i lufthavn.

Den konservative folketingspolitiker Naser Khader kan få overordentlig svært ved at komme ind i USA i den kommende tid.

For den nye præsident Trump vil angiveligt holde alle med syrisk baggrund ude af landet.

I et foreløbig ikke offentliggjort notat fra det amerikanske udenrigsministerium beskrives det, at Trumps meget omstridte forbud mod indrejse ikke kun gælder statsborgere fra Irak, Iran, Somalia, Sudan, Syrien, Libyen og Yemen, men også for “borgere, der oprindeligt stammer fra disse lande” og som altid i dag er i besiddelse af et pas fra et andet land.

Det skriver Wall Street Journal.

Den konservative politiker Naser Khader er netop født i Syrien, men har i dag alene et dansk pas.

Khader: Helt hul i hovedet

Naser Khader har tidligere arbejdet fast i USA, og han rejser fortsat til landet omkring en uges tid hver anden måned for at arbejde for Hudson Institute i Washington D.C.

- Jeg kan jo ikke benægte, at jeg er født i Syrien. Det er jeg, og det står i mit danske pas, siger Naser Khader til TV 2.

- Men hvis dette forbud rammer mig og typer som mig, så er det jo helt hul i hovedet. Det fortæller noget om, at det er helt uigennemtænkt, siger Khader.

Khader har planer om at rejse til USA om to-tre uger, men han vil nu tage kontakt til Udenrigsministeriet og sine kontakter hos den danske ambassade i USA for at få afklaret sin situation.

- Jeg køber ikke en billet, før jeg har fået meget klart svar. Jeg vil ikke flyve derover og så blive afvist i lufthavnen, og det kunne noget jo tyde på, at jeg ville blive, siger Khader.

Strider mod alting

Det danske folketingsmedlem har dansk diplomatpas, da han er medlem af Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget, men han skal stadig have et visum for at kunne rejse ind og ud af USA.

Khaders nuværende visum blev forlænget efter en samtale på den amerikanske ambassade i København efter helt normale procedure – ganske som alle andre, der ønsker indrejse i USA.

Ifølge den foreløbige beskrivelse betyder visum-ændringen tilsyneladende, at alle eksisterende visum til USA fra folk med syrisk baggrund fremover er ugyldige.

- Jeg ved næsten ikke, hvordan jeg skal betegne det her, siger Naser Khader i telefonen sent lørdag aften og er stille et øjeblik.

- … Det strider jo mod alt, som USA står for. Hvis de vil forhindre adgang for folk, der har brugt hele deres liv for at kæmpe for frihed, og hvis de vil sætte mennesker som mig i bås med terrorister, så ved jeg næsten ikke, hvad jeg skal kalde det. Så må jeg lede efter de stærke ord. Men jeg vil gerne sige, at det er dumt og uigennemtænkt.

Flere amerikanske organisationer har allerede oplyst, at de vil lægge sag an mod den amerikanske regering for at ændre de nye visumregler.

Amerikanske medier har da også i løbet af weekenden fortalt historier om adskillige ansatte i virksomheder, der er blevet forhindret i at vende tilbage til USA, da de kom fra ferie fra et af de berørte lande.

Selskabet Google har sent lørdag oplyst, at mindst 100 af deres ansatte risikerer at skulle forlade Google på grund af forbuddet og deres manglende mulighed for at rejse ind og ud af USA.