Udland

Iran lover gengældelse efter Trump-dekret: - En åben fornærmelse af den muslimske verden

USA's visumforbud mod Iran og seks andre lande bliver kaldt en "åben fornærmelse af den muslimske verden".

Iran vil tage forholdsregler som gengæld for USA's visumforbud, meddeler det iranske udenrigsministerium i en erklæring ifølge Reuters.

I erklæringen bliver det amerikanske visumforbud mod Iran og seks andre lande, der overvejende er muslimske, kaldt en "åben fornærmelse af den muslimske verden og den iranske nation." I erklæringen bliver der lovet "gengældelse".

Det iranske udenrigsministerium, der bliver citeret i statslige medier, oplyser, at det vil "tage passende forholdsregler - både på det konsulære, på det juridiske og på det politiske niveau".

Iranerne kalder det amerikanske indrejseforbud for "illegalt, ulogisk og en krænkelse af folkeretten".

I udtalelsen gør de iranske udenrigsministerium opmærksom på, at landet ligeledes vil forbyde amerikanske statsborgere at rejse ind i Iran.

Rejsearrangører i Iran siger, at udenlandske flyselskaber er begyndt at udelukke iranere fra fly til USA.

Trump: Vil sikre os mod potentielle terrorister

Striden er opstået, fordi den amerikanske præsident, Donald Trump, natten til lørdag dansk tid underskrev et dekret, der sætter USA's modtagelse af flygtninge i bero i fire måneder.

USA's program for bosættelse af flygtninge bliver indstillet i op til 120 dage, indtil nye regler for at vurdere og kontrollere flygtninge er kommet på plads.

Med det nye dekret, kan de fleste mennesker fra Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen ikke rejse til USA.

- Trump ønsker helt konkret at undgå, at USA bliver ramt af endnu et terrorangreb, og han mener, det her midlertidige forbud mod de syv lande gør det nemmere at undersøge muslimske indrejsende grundigere på længere sigt, siger TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Antallet af flygtninge, som USA vil tage imod i indeværende budgetår, bliver skåret ned til 50.000. Det er mere end en halvering af den tidligere præsident Barack Obamas grænse på 110.000.

FN-organerne håber, "at USA vil fortsætte sit lederskab og lange tradition med at beskytte de, der flygter fra konflikter og forfølgelse."

Præsident Trump siger, at han ønsker at sikre sig, at der ikke skjuler sig potentielle terrorister blandt de folk, USA lukker ind.