Udland

Gorbatjov er bekymret for krig - og han har en pointe mener danske eksperter

Men det kan blive svært at få lavet en FN-resolution om atomvåben, vurderer eksperterne.

I et usædvanligt indlæg i det amerikanske magasin TIME advarer den tidligere sovjetrussiske præsident Mikhail Gorbatjov om, at våbenkapløbet mellem stormagterne er løbet løbsk, og han opfordrer USA's præsident Donald Trump og Rusland præsident Vladimir Putin til at tage initiativ til en FN-resolution mod atomkrig.

Kristian Søby Kristensen, viceleder på Center for Militære Studier på Københavns Universitet, vurderer, at Gorbatjovs analyse af situationen er rigtig.

- Hans analyser er langt hen ad vejen korrekt, og han har ret i at USA og Ruslands våben flere steder står tættere på hinanden end tidligere, f.eks. i Syrien og Østersøen, siger Kristian Søby Kristensen til TV 2.

Også Lars Cramer-Larsen, oberstløjtnant og fra på onsdag ny souschef ved Institut for Militære Operationer på Forsvarsakademiet, mener, at Gorbatjovs analyse er korrekt.

- Det er blevet sagt, at situationen svarer til, at verden er to et halvt minut i midnat. Verden er blevet langt mere usikker, end vi har oplevet det før, siger Lars Cramer-Larsen.

Helt i Vesten - taber i Rusland

Men er Mikhail Gorbatjov så også en mand, man stadig lytter til hos Putin i Kreml og hos Trump i Washington?

Kristian Søby Kristensen påpeger, at Gorbatjov i vesten ses som en helt - manden, der sammen med Ronald Reagan fik stoppet den kolde krig. Mens han i Rusland ses som en taberkarakter - manden, der tabte den kolde krig og førte til Sovjetunionens fald.

Men heller ikke i vesten er Gorbatjov nødvendigvis en person, man lytter til længere i Washington, mener Claus Mathiesen, lektor på Forsvarsakademiet.

- Gorbatjov var en person, man i en periode lyttede til i vesten, fordi man troede, han repræsenterede russiske synspunkter, siger Claus Mathiesen.

Han påpeger også at en af de største udfodringer i at stoppe atomoprustningnen, består i at Gorbatjovs oplysninger om at Rusland og USA har over 90 procent af verdens atomvåben, ikke længere passer.

- I dag er tallene, at Rusland og USA sidder på to tredjedele af atomvåbnene, mens en tredjedel er på andre hænder. Og det er den del, der er udfordringen, for her er man ikke intersseret i en aftale, siger Claus Mathisen.

FN-resolution ikke sandsynlig

Men Lars Cramer-Larsen påpeger, at Rusland er under voldsomt pres. Det kunne bane vejen for en dialog mellem USA og Rusland om at begrænse våbenkapløbet.

- Rusland er under voldsomt pres - de er tæt på økonomisk fallit. Men russerne kan leve for 50 rubler om dagen, understreger Lars Cramer-Larsen.

Kristian Søby Kristensen mener, at det ikke er ret sandsynligt, at der som Gorbatjov foreslår, vil blive vedtaget en FN-resolution på initiativ af Trump og Putin.

- Hverken USA eller Rusland har lyst til at gøre det til et FN-spørgsmål, og de tre andre atommagter (de tre øvrige officielle atommagter er Kina, Storbritannien og Frankrig, red.) vil også helst overlade det til USA og Rusland, siger Kristian Søby Kristensen.