Donald Trump

Trumps første uge ved magten: Så meget har han nået

Syv dage har Donald Trump nu været præsident i USA. Og der har været fart på.

Med den ene hånd løftet og den anden på biblen, blev Donald Trump taget i ed som præsident for Amerikas Forenede Stater den 20. januar 2017. 

Det er nu en uge siden. 

Hvis man ser på hans ageren den seneste uge, kunne man foranlediges til at tro, at han havde været ved magten meget længere tid. For USA's 45. præsident har i den grad fået noget fra hånden.

Både når det kommer til at søsætte politik, og når det kommer til at forarge og skabe debat.

Som noget af det første underskrev Donald Trump et dekret om at reformere den tidligere præsident Barack Obamas sundhedsreform, Affordable Care Act. 

Det var et af løfterne under valgkampen, og samtidig har det i en årrække været en republikansk mærkesag at afskaffe Obamacare, som loven kaldes.

Samtidig indførte Donald Trump et ansættelsesstop i den offentlige sektor – på nær hos militæret.

Lyn-analyse

Man må give Donald Trump, at han lever op til sine valgløfter. Hver eneste dag har budt på dokumentunderskrivelser, der tilfredsstiller hans vælgeres ønsker. Han har indført øjeblikkeligt stop for ansættelser i den offentlige sektor. Han har begyndt processen med at bygge to kontroversielle olierørledninger. Han har besluttet at bygge muren mellem USA og Mexico. Han får noget fra hånden.

Det vakte stor opstandelse på de sociale medier, da Donald Trump, igen ved dekret, underskrev en lov, som gør det ulovligt for den amerikanske stat at yde finansiel støtte til NGO'er og velgørenhedsorganisationer, der rådgiver om abort.

Det blev påpeget af mange, at det er påfaldende, at det udelukkende er en gruppe af mænd, der står på billedet, der dokumenterer underskrivelsen af dekretet om at fratage kvinder hjælp til aborter.

Endnu større opstandelse vakte Donald Trumps talsmand i Det Hvide Hus’ allerførste pressebriefing dagen efter indsættelsen.

Sean Spicer, som talsmanden hedder, gav en kort besked til pressen, hvor han kort og godt fortalte, at fremmødet til indsættelsen var det største nogensinde. Basta.

Den påstand blev betvivlet fra flere sider, og den er siden blevet tilbagevist.

Donald Trumps rådgiver Kellyanne Conway hældte yderligere brænde på bålet med Trumps forhold til sandheden, da hun i tv-programmet ”Meet the press” fortalte, at Sean Spicer havde givet ”alternative fakta”.

Kvindemarch og pussyhatte

Dagen efter Donalds Trumps indsættelse var der igen mange mennesker i gaderne. Omkring en million mennesker alene i Washington var på gaden til en kvindemarch mod Trump. Over hele verden var der demonstrationer, og flere berømtheder talte imod USA's nye præsident.

Samme dag besøgte Donald Trump CIA for første gang siden indsættelsen, og han holdt en tale, hvor han angreb pressen med beskyldninger om, at han aldrig har kritiseret efterretningstjenesterne, selvom han gjorde det helt åbent på Twitter 14 dage forinden.

Til trods for at Donald Trump vandt præsidentvalget, vil han have en undersøgelse af, om der har været valgsvindel. Modstanderen i præsidentvalget, Hillary Clinton fik flere end to millioner stemmer mere end Donald Trump, men der er ikke nogen rapporter om valgsvindel i nogen stater. Alligevel er Donald Trump overbevist om, at der har været tale om urent trav.

Lyn-analyse

Præsident Trump har et gigantisk ego. Men det har alligevel undret de fleste politiske iagttagere i USA, at han indimellem sine politiske tiltag i denne første uge har brugt SÅ meget tid på at tale om antallet af tilskuere til hans indsættelse. De fleste, der beskæftiger sig med politik, forstår ikke, at han overhovedet har tid til at diskutere dette emne. Trump er et forfængeligt menneske, der er besat af den offentlige opinion. Selvom han siger, han hader pressen, er han manisk optaget af, hvordan han tager sig ud i medierne. Og det værste er, at han får sin stab til at danse med. 

I ministerier, agenturer og styrelser har medarbejdere fået mundkurv på, efter at Donald Trump er kommet til magten.  Trump-kritiske tweets er blevet slettet, og flere instanser er blevet beordret til ikke at offentliggøre nyheder og pressemeddelelser.

Talsmand Sean Spicer hævder, at Donald Trumps nye regering intet har at gøre med de forbud mod kommunikation, der blev udstedt i ministerierne.

Forretningsmanden Trump

Donald Trump indledte første rigtige arbejdsdag mandag med et ”morgenmadsmøde” med erhvervsledere fra USA.

Her blev de lovet massive skattelettelser, og samtidig lovede Donald Trump, at der vil blive slækket voldsomt på krav og regulativer overfor virksomheder. Donald Trump mener, der bliver taget for meget hensyn til miljøet.

Dagen efter gentog Donald Trump opskriften med et morgenmøde. Denne gang med repræsentanter fra bilindustrien. Under valgkampen stod autobranchen for skud i flere angreb fra Donald Trump, der truede med at indføre straftold på biler, der bliver produceret i udlandet og solgt i USA. Den gang synes de amerikanske bilproducenter ikke om ideen, men efter mødet med Donald Trump, lød der positive toner fra de administrerende direktører for General Motors og Ford.

Som varslet undervalgkampen gav Donald Trump også dødsstødet til den store færdigforhandlede handelsaftale, TPP. En omfattende frihandelsaftale mellem 12 lande omkring Stillehavet.

Lyn-analyse

Det er tydeligt, at USA's nye præsident gerne vil vise, at det er forretningsmanden Trump, der har indtaget det ovale værelse. En mand, der ønsker at få noget fra hånden fra første dag. Hans første uge er primært gået med at underskrive præsidentielle dekreter. Det er i første omgang hensigtserklæringer, som angiver retningen for, hvad han gerne vil, men han har brug for Kongressen for rent faktisk at få gennemført sine ønsker. F.eks. kan han ikke ændre Obamacare, immigrationspolitikken eller bygge en mur uden at de folkevalgte politikere i Kongressen stemmer for forslagene.

America first

Et af Donald Trumps slagord under valgkampen, og lige så under hans indsættelsestale, var ”Amerika først”. Ligesom med frihandelsaftalen TPP, argumenterer Donald Trump for at produktionsarbejdspladser skal blive i USA og ikke flyttes til udlandet.

De samme argumenter bragte Donald Trump i spil i forbindelse med genoplivningen af byggeriet af to kontroversiel olierørledninger. Via et præsidentielt dekret tirsdag, besluttede præsidenten, at etableringen de to olierørledninger, Keystone XL og Dakota Access, der løber på tværs af USA fra Canada i nord til den Mexicanske golf i syd, skal fortsætte.

Byggeriet af olieledningerne blev standset på grund af miljøhensyn og hensyn til den indianske befolkning i blandt andet staten North Dakota, hvor der har været store demonstrationer mod byggeriet.

Et andet løfte fra valgkampen har Trump dog ikke valgt at følge op med handling. Under hele valgkampen nægtede han at fremlægge sine skattepapirer før end efter valget. Efter hans indsættelse har hans rådgiver Kellyanne Conway forklaret, at de ikke bliver frigivet, med forklaringen om, at ingen egentlig gider at se dem.

Det er en gruppe advokater dog ikke enige i. De har lagt sag an mod Donald Trump fordi, de mener han har store interessekonflikter, da hans virksomheder har modtaget pengebeløb fra regeringer i de lande, hvor hans hoteller ligger.

Lyn-analyse

Trump har intet gjort for at samle nationen. Han har intet gjort for at overbevise det flertal af amerikanerne, der IKKE stemte på ham, hvorfor hans vej er den rigtige, og derfor styrer han mod en svær tid, når de egentlige politiske forhandlinger begynder. Det kan godt være, Trump er præsident, men han er ikke enevældig hersker, og derfor er den store prøve, om han kan sikre politisk opbakning til sine forslag. Det mangler han stadig at bevise.

Muren kommer, siger han

Et af hans største og mest vedholdende valgløfter fik han også gjort til konkret politik. Muren. Grænsemuren mod Mexico. Igen via en executive order, et dekret.

Trump insisterer stadig på, at Mexico skal betale for muren på længere sigt, men at arbejdet med at etablere den snart kan begynde. Mexico afviser på det kraftigste at betale for den. 

Torsdag betød det, at et planlagt møde mellem den mexicanske og amerikanske præsident blev aflyst.  

Lyn-analyse

Trump har allerede udløst den første udenrigspolitiske krise, da han fik Mexicos præsident til at aflyse sit besøg i næste uge. Det skete dagen efter, Trump lod vide, at det bliver sværere for personer fra en række muslimske lande at få indrejsetilladelse, og efter han havde trukket USA ud af TPP. Samme dag tog en række højtplacerede karrierediplomater i udenrigsministeriet deres afsked. Enten fordi den nye Trump-administration ikke ønskede dem eller fordi de selv erkendte, at retningen er noget anderledes under den nye præsident. Trump har unægtelig et andet syn på diplomati end sin forgænger

Den første uge som præsident rundes af med et besøg af den britiske premierminister, Theresa May. Og så begynder uge to med Trump som præsident i USA.