Europas Donald Trump er kvinde: - Den gamle verden er ved at dø

Marine Le Pen er ikke til at komme udenom – et fyrtårn for nationalister og et præsidenthåb for millioner af franskmænd.

Marine Le Pen smiler, da hun tager imod med fast, men ikke knusende håndtryk, da TV 2 møder hende i Den nationale Fronts hovedkvarter i det nydelige 8. arrondissement i Paris, nær Præsidentpalæet.

- Tak for at De vil møde os, indleder TV 2’s udsendte.

- Det manglede da bare, svarer Marine Le Pen prompte. Og det er netop dét, der begejstrer millioner af franskmænd; fornemmelsen af, at hun er tilgængelig for folket og pressen. 

”Marine” – kalder hendes følgere hende. De ser ingen grund til at bruge efternavn i et land, hvor høflig tiltale - Monsieur eller Madame efterfuldt af efternavnet - ellers er obligatorisk omgangstone.

I modsætning til typiske franske toppolitiker, er hun ikke et produkt af de store prestigefyldte skoler, der fungerer som rugeanstalt for enhver fransk præsidentkandidat. Hun er akademisk uddannet jurist, men har fravalgt elfenbenstårnet for at være i øjenhøjde med masserne.

Det var freden, der skabte EU. Ikke EU, der skabte freden

Marine Le Pen

De opfatter hende som en af deres. Og hun indgyder håb om, at deres bekymringer nu endelig bliver hørt.

De frygter, at et stigende antal immigranter, flere arbejdsløse og fattige udvisker det Frankrig, de kender godt og elsker højt. Hovedskurken er bureaukratiet i Bruxelles, der har stjålet Frankrigs suverænintet.

Marine Le Pen under interviewet med TV 2.
Marine Le Pen under interviewet med TV 2. Foto: Mathias Nesgaard, TV 2

- EU er en total fiasko. På alle områder, siger spydspidsen på det yderste højre til TV 2.

Donald Trumps sejr i USA og briternes farvel til EU får hende til at vejre morgenluft.

Får Marine Le Pen magt som hun har agt, vil Ruslands Vladimir Putin kunne se frem til at komme inden for i varmen.

Frederikke Ingemann, TV 2

- Den gamle verden er ved at dø. En ny æra begynder, siger hun, mens hendes øjne glimter muntert i lyset fra projektørerne til de to kameraer, der i 30 minutter opfanger hendes vision for fremtidens Frankrig og verden.

En nationalistisk Jeanne d'Arc

Bevæbnet med en cocktail af patriotisme, protektionisme og nationalisme har hun en mission: som en anden Jeanne d’Arc kalder hun til frihedskamp og vil give gallerne det, hun kalder, et ”uafhængigt og frit Frankrig”.

Hun kræver immigrationsstop – få er rigtige flygtninge, de fleste kommer kun til Frankrig for at udnytte systemet, mener hun.

Som en dominobrik skal Frankrig følge Storbritannien ud af EU og ind på en central plads mellem Trumps USA og Ruslands Putin i et ’ligeværdigt samarbejde’.

Det korte lyse hår er lakket, så det sidder, hvor hun har bestemt. Hendes mørkeblå jakkesæt, kort jakke og mørke slacks med pressefolder, fremhæver de lange tynde ben. Ikke noget med en lille fiks spadseredragt – à la francaise. Partiets logo, en lille blå rose i plastik sidder i reverset.

- Det var freden, der skabte EU. Ikke EU, der skabte freden, siger hun og afviser enhver risiko for at den nationalisme, hun er bannerfører for, kan føre til konflikt, krig og kaos, der ellers hærgede Europa i det forrige århundredes to store krige.

Marine Le Pen er på julekort med Ruslands præsident Putin.
Marine Le Pen er på julekort med Ruslands præsident Putin. Foto: SPUTNIK / Scanpix Denmark

På bordet i hendes hvidmalede kontor, lille som et dansk parcelhuskøkken, ligger et russisk julekort, der med kyrilliske bogstaver på et snedækket islandskab ønsker glædelig jul og godt nytår. 

Får Marine Le Pen magt som hun har agt, vil Ruslands Vladimir Putin kunne se frem til at komme inden for i varmen.

EU fører kold krig mod Rusland, mener hun. Men det vil hun lave om på. Ubekymret ser hun frem til at samarbejde med en statschef, som mange anser for at være en uberegnelig despot, der undertrykker demokratiske frihedsrettigheder hjemme og forbryder sig mod folkeretten ude.

- Vores egen præsident kan kun drømme om den folkelige opbakning, som Putin har. Og skulle Frankrig være et forbilledligt demokrati? Det tror jeg næppe.

- Den nationale front er Frankrigs største parti. Alligevel har vi kun 2 ud af 577 sæder i parlamentet. Synes De, det er normalt?, spørger hun retorisk.

Ved første runde af præsidentvalget 23. april står hun til at få flest stemmer ud af de opstillede kandidater. Det vil sende hende til anden runde, hvor over halvdelen af vælgerne skal stemme på hende, hvis hun skal blive Frankrigs præsident. Men hidtil har venstreorienterede og borgerlige indgået en pagt om at holde hende fra fadet ved at opfordre vælgerne til at stemme på alle andre end hende.

- Bølgen er sat i gang, men jo større barriere man forsøger at opbygge, jo mere stiger presset, siger hun med henvisning til Donald Trumps sejr, som ingen spåede mulig og mange forsøgte at forhindre.

Hun håber, at bølgen ruller videre og åbner døren for hende ind til præsidentpaladset til foråret.

Marine Le Pen takker af og forlader med lange skridt sit kontor og videre ud i partiets hovedkvarter, hvor unge bag computerskærme arbejder som flittige mus for at sprede budskabet om en ny verdensorden ud til endnu flere.