Trump i nyt angreb: Seerne straffer CNN for "falske nyheder"

Trumps seneste Twitter-angreb bygger tilsyneladende pĂĄ forkerte tal. Det er seneste kapitel i kampen mod tv-stationen CNN.

Den nye amerikanske præsident, Donald Trump, fortsætter sin strid med de amerikanske medier i almindelighed og tv-stationen CNN i særdeleshed.

Onsdag skrev Donald Trump på sit favoritmedie Twitter, at han glædede sig over, at ”fake news CNN” (”CNN med de falske nyheder”) havde haft meget få seere til deres transmission fra hans indsættelse som præsident.

Samtidigt benyttede han lejligheden til at klappe sin favorit TV-station Fox News pĂĄ skulderen:

”Tillykke til Fox News for at have haft de højeste seertal ved min indsættelsesceremoni. Seertallene var mange gange højere end CNN med de falske nyheder. Befolkningen er klog!”, tweetede Donald Trump.

CNN valgte straks at gå på Twitter og svare Donald Trump direkte. CNN svarede ved at ved at fremlægge de officielle seertal fra dagen for Donald Trumps indsættelse. Tallene viser, at både CNN og Fox News havde 34 millioner seere. Desuden havde CNN 16,9 millioner brugere, der klikkede på videoer fra indsættelsen på deres hjemmeside.

”Dette er kendsgerningerne”, skrev CNN på Twitter i en direkte irettesættelse af præsidentens budskab.

Begge parter kan have ret, afhængig af, hvordan man læser seertallene. CNN opgør tallet seertallene for hele indsættelsesdagen, mens Donald Trump har ret, hvis man alene ser på tidspunktet omkring hans indsættelse ved middagstid (amerikansk tid).

Det amerikanske politikmedie The Hill skriver, at de officielle seertal for den halve time, hvor Donald Trump aflagde ed og holdt sin tale, klart viser, at Fox News havde flest seere. I den halve time havde Fox News omkring tre millioner seere, mens CNN havde omkring en halv million seere.

Forbindelsen til Rusland

Striden mellem CNN og Donald Trump gĂĄr helt tilbage til præsidentvalgkampen, hvor Donald Trump ofte benyttede sine vælgermøder til at anklage de etablerede, liberale medier - blandt dem CNN - for at lyve om hans politik og hans opbakning.

CNN kom i særlig grad i søgelyset, da TV-stationen for to uger siden skrev historien om en ubekræftet efterretningsrapport, der påstår, at Rusland skulle ligge inde med kompromitterende materiale ”af personlig og finansiel karakter” om Donald Trump. Ifølge CNNs historie var Donald Trump selv blevet briefet af de amerikanske efterretningstjenester om, at efterretningsrapporten eksisterede.

35 siders rapport

Rapporten er udarbejdet af en tidligere britisk efterretningsofficer fra MI 6. Han skulle angiveligt være bestilt til at samle oplysningerne sammen af Donalds Trumps rivaler i Det Republikanske Parti og senere af Det Demokratiske Parti.

CNN beskrev ikke indholdet i den 35 sider lange efterretningsrapport, men beskrev, hvordan de amerikanske efterretningstjenester havde udarbejdet et to siders sammendrag af rapporten, som de havde vist Donald Trump selv.

Få et overblik over Donald Trump lækagen på 59 sekunder.

Ingen spørgsmål til CNN

Da Donald Trump den 11. januar indkaldte til sit første pressemøde siden valgsejren, var det den historie, som de fleste af de tilstedeværende journalister var interesseret i.

Men Trump nægtede CNNs journalist på pressemødet lov til at stille spørgsmål, hvilket førte til et langvarigt og allerede berømt mundhuggeri mellem journalisten og Trump.

Trump anklagede CNN for at publicere falske nyheder og for at være ”syge mennesker”. CNN-journalisten blev kaldt ”uhøflig” og fik aldrig lov til at stille sit spørgsmål.

Siden har CNN været blandt de medier, der har vakt Donald Trumps vrede ved at skrive, at der var færre tilskuere til Donald Trumps indsættelse i Washington, end der har været til flere af hans forgængeres.

Det har Donald Trump tilsyneladende ikke glemt dem for endnu.