Donald Trump

Filmstjerne sætter gang i årelang protest mod Trump

Skuespilleren Shia LaBeuof formår med sit nye anti-Trump projekt at udtrykke utilfredshed overfor præsidenten på en helt ny måde.

- Han kan ikke splitte os! Han kan ikke splitte os!

Sådan lyder mantraet, på hvad der forventes at blive verdens længste livestream. Siden projektets start i fredags er ordene allerede blevet sagt flere tusinde gange.

Manden bag projektet, Shia LaBeouf, er især kendt for sin rolle i Transformers og i Lars Von Triers film Nymphomaniac. Nu har han i samarbejde med to andre kunstnere startet et anti-Trump projekt, som de håber vil minde verden om styrken ved at forene sig. 

Projektet startede i fredags, da Trumps officielt indtrådte som præsident. Klokken ni om morgenen tændte folkene bag projektet for dét kamera, som skal sende live via hjemmesiden hewillnotdivide.us de næste fire år - eller i hvert fald så længe Trump er præsident.

- Med start 20. januar 2017 kl. 9, dagen for indsættelsen af USA’s 45. præsident, inviteres offentligheden til at fremsige ordene "HAN KAN IKKE SPLITTE OS" foran et kamera, der er monteret på en væg uden for Museum of the Moving Image, New York og gentage sætningen så mange gange og så længe, de vil, skriver de på hjemmesiden.

Ifølge onlinemagasinet Indiewire er projektet kommet godt fra start. På livestreamets første dag mødte flere hundrede deltagere op - bland andet LaBeouf selv. Også Will Smiths 18-årige søn, Jaden Smith, tilsluttede sig folkemængden. Han gentog mantraet mange gange både for sig selv og sammen med andre.

Manden bag projektet, Shia LaBeouf, dukkede selv op foran kameraet i løbet af livestreamens første par dage. Det samme gjorde Will Smiths søn, Jaden Smith.

Live protestkanal for alle

Projektet er en slags interaktiv kunstinstallation, som døgnet rundt de næste fire år giver alle, der har lyst, mulighed for at protestere mod præsident Trump og hans politiske beslutninger på live video.  

- På denne måde bliver mantraet "HAN KAN IKKE SPLITTE OS" et tegn på modstand eller insisteren, opposition eller optimisme styret af ånden hos den enkelte deltager og lokalsamfundet, skriver LaBeouf på projektets hjemmeside.

Kameraet vil de næste fire år være fastgjort på muren udenfor the Museum of the Moving Image i Queens, New York, hvor alle altså er velkomne til at komme forbi og udtrykke deres utilfredshed med Trump ved at opføre mantraet på deres egen måde.  

Projektet har dog også tiltrukket Trump-tilhængere, som valgte at kigge forbi livestreamen, hvilket flere gange har skabt tumult. Under et af besøgene af en Trump-tilhænger endte LaBeouf med at råbe ham op i ansigtet adskillige gange. En anden gang slog han ud efter det skilt, Trump-tilhængeren havde medbragt.

Kendt kunstnertrio gør det igen

Der er trioen Nastja Säde Rönkkö, Luke Turner og LaBeouf, der har startet projektet. De tre kunstnere har tidligere arbejdet sammen på videoprojektet ”Just Do It”, som fik stor opmærksomhed og blev delt igen og igen verden over. Videoen, hvori LaBeouf flere gange skriger ”Just Do It”, blev lagt på Vimeo i 2015 under navnet #INTRODUCTIONS, og der gik ikke mange timer før internettet var fyldt med sjove giffs og videoer.

Det lykkedes også LaBeouf at gøre sig særligt bemærket ved premieren til Lars Von Triers film Nymphomaniac. Her stillede han op på den røde løber med en papirspose over hovedet med ordene ”jeg er ikke længere kendt” skrevet hen over den.

Shia LaBoeuf til premieren på Nymphomaniac, hvor han møder op med en papirspose over hovedet, hvorpå der er skrevet "jeg er ikke længere kendt".

Nu har den verdenskendte skuespiller igen formået at tiltrække opmærksomhed med det nye projekt.

Du kan følge livestreamen døgnet rundt på hewillnotdivide.us