Donald Trump

Trump udnævner dagen for sin indsættelse til nationaldag

Den 20. januar 2017 er blevet erklæret for "National Dag for Patriotisk Hengivenhed". Papirarbejdet blev udfyldt på Donald Trumps første arbejdsdag.

USAs præsident Donald Trump har netop udnævnt dagen for sin indsættelse til national helligdag.

Helt præcist har præsidenten erklæret den 20. januar 2017 for "National Dag for Patriotisk Hengivenhed".

Under sin indsættelsestale brugte Donald Trump udtrykket patriotisme flere gange, og han sagde at patriotisme var et middel til at hele de dybe kløfter i det amerikanske samfund.

- Når du åbner dit hjerte for national patriotisme, er der ikke plads til fordomme, hed det fra den nyindsatte præsident.

Senere på dagen sagde Donald Trumps pressetalsmand Sean Spicer, at en ny nationaldag for patriotisme var blandt de første ting som præsidenten ville iværksætte efter han var taget i ed.

Nationaldagen optog tilsyneladende den nye præsident så meget, at Steven Spicer siden gik på Twitter og bekræftede, at det var en af de tre vigtigste underskrifter, præsidenten ville sætte efter indsættelsen.

I går - på Donald Trumps første arbejdsdag - blev papirarbejdet så ordnet, og nu er den 20. januar 2017 erklæret som "National Dag for Patriotisk Hengivenhed". 

Du kan se præsidentens erklæring her.

- Gennem den autoritet der er givet mig gennem forfatningen og lovene i USA, erklærer jeg hermed 20. januar 2017 som National Dag for Patriotisk Hengivenhed for at styrke vores bånd til hinanden og vort land - og for at forny statsmagtens forpligtelser over for folket, hedder det i erklæringen. 

- Vores forfatning er skrevet på pergament, men den lever i hjerterne hos det amerikanske folk, hedder det videre.

- Der er ingen frihed, hvis folk ikke tror på det, ingen lov, hvis folk ikke følger den og inden fred, hvis folk ikke beder for det.

I USA har præsidenten magt til at indføre enkeltstående helligdage, men hvis der skal være tale om en årligt tilbagevendende begivenhed, skal det godkendes af politikerne i kongressen.

Nogle præsidenter har endda givet offentligt ansatte fri på enkeltstående helligdage.

For eksempel proklamerede George W. Bush en national sørgedag i 2004 efter Ronald Reagans død. 

Men Donald Trump slipper uden om at bruge offentlige penge på at give folk fri, da den 20. januar 2017 allerede er passeret.

Såvel George W. Bush som Barack Obama har udnævnt 11. september til "Patrioternes Dag" og erklæret datoen for en national mindedag ved at benytte samme lovgivning som Donald Trump.

Også da Obama blev indsat, valgte han at gøre dagen til nationaldag.

Han erklærede sin indsættelsesdag den 20. januar 2009 til “Nationaldag for Fornyelse og Forsoning”.