Donald Trump

Trump dropper aftaler på stribe: Lande på spring for at overtage

Flere lande verden over er i gang med at revurdere deres handelsforhold grundet Trumps modstand mod handelsaftaler. Hvem skal nu tage førertrøjen på?

Flere af de største lande i verden er ved at finde ud af, hvordan de skal reagere på, at lederen af verdens største økonomi lukker ned for handelsaftaler på stribe – præcis som præsidenten, Donald Trump, også lovede at gøre i valgkampen.

Senest skrev præsidenten mandag under på et præsidentielt dekret, der erklærede, at USA meldte sig ud af den stort anlagte handelsaftale TPP, der inkluderede 11 andre lande i Stillehavsregionen.

Med præsidentens underskrift på dekretet er flere af de 11 lande gået i gang med at se på, om aftalen kan finde sted uden USA.

Når en dør lukkes – og han lukker døre – så åbner der sig nye andre steder.

Sigmar Gabriel, Tysklands vicekansler

Blandt andet har Australien og New Zealand meldt ud, at de håber på at redde TPP-aftalen – og det skal ske ved at invitere Kina og andre asiatiske nationer til at blive en del af en ny global handelsaftale – udenom USA.

Den australske premierminister Malcolm Turnbull fortæller, at han allerede har haft diskussioner med lederne fra New Zealand og Singapore.

- At miste USA fra TPP er et kæmpe tab. Det er der ingen tvivl om. Men vi kommer ikke til at gå væk fra aftalen. Der er selvfølgelig et potentiale for at Kina bliver en del af TPP, fortæller premierministeren til Reuters.

Obama ville have USA for bordenden

Aftalen om TPP var forhandlet færdigt og blev støttet af den nu tidligere præsident Barack Obama. Men den manglede at blive godkendt af Senatet i den amerikanske kongres, hvorfor Donald Trump mandag kunne rulle forhandlingerne tilbage. 

Barack Obama havde med TPP-aftalen - uden Kina - mulighed for at sætte sig som den økonomiske storspiller ved bordenden for aftalen.

Lige meget hvad der sker, skal vi fortsætte med åbenhed og søge samarbejdet.

Hua Chunying, kinesisk udenrigsminister

Frihandelsaftalen skulle fungere som et slags indre marked mellem landene, hvor en lang række toldbarrierer ville blive fjernet og det økonomiske samarbejde skulle styrkes.

For at træde i kraft skulle den ratificeres af lande med mindst 85 procent af den samlede økonomi i de 12 nationer. Dermed var der ikke råd til, at USA kunne melde fra, og aftalen er derfor brast sammen i sin nuværende form.

Kina: Vi vil søge samarbejdet

Ved et pressemøde tirsdag forlyder det fra den kinesiske regering, at man endnu ikke kan sige, om man vil deltage i nye TPP-forhandlinger – men at man til gengæld er åben for at kigge på handelsaftalerne med omkringliggende lande generelt.

- Som det er tydeligt for enhver, så er den nuværende økonomiske situation meget skrøbelig. Den asiatiske Stillehavsregion skal fortsætte med at spille en nøglerolle som motoren i den globale økonomi ved at bygge en åben økonomi og tage del i den verdensøkonomiske vækst. Lige meget hvad der sker, skal vi fortsætte med åbenhed og søge samarbejdet, siger Hua Chunying, den kinesiske udenrigsminister.

Seniorrådgiver Edward Alden fra tænketanken Council on Foreign Relations, finder det ’forbløffende’, at Donald Trump overhovedet meldte sig ud af TPP.

- Trump har egenhændigt givet en enorm kilde til indflydelse over Kina væk. Den første regel, når man forhandler, er, at man ikke giver noget væk gratis. Det har han gjort lige med det samme, siger Alden til CNN.

Også ifølge chefforhandleren bag aftalen, Michael B. Froman, der var en del af Obamas administration, så vinder Kina i det handelspolitiske spil.

-Der er ingen tvivl om, at dette vil blive set som en kæmpe, kæmpe sejr for Kina. For Trumps administration – efter al den her snak om en hård kurs mod Kina – så er den her handling geostrategisk ødelæggende. De lægger førerrollen i hænderne på Kina, siger han til The New York Times.

Andre handelsaftaler skal skrottes

Samtidig åbner Trumps hårde kurs mod internationale handelsaftaler også dørene for andre lande. I forvejen er der også pågående forhandlinger om andre handelsaftaler – eksempelvis TTIP, som er en aftale, der også involverer EU. En aftale som Trump heller ikke ser med milde øjne på.

Til gengæld mener den tyske vicekansler og økonomiminister, Sigmar Gabriel, at Trumps udenrigspolitiske handelspolitik kan åbne nye muligheder.  

- Vi må ikke undervurdere hvad Trump har lagt på bordet. Han vil stå i spidsen for et protektionistisk og nationalistisk program. Vi må skubbe os selv frem og øge vores muligheder for konkurrence. Vi må lede efter partnere, som vil arbejde sammen med os. Jeg er sikker på, de findes. Når en dør lukkes – og han lukker døre – så åbner der sig nye andre steder. Det er jeg sikker på, siger Sigmar Gabriel.  

Kursen fra Trump er som lovet

Trumps hårde kurs mod handelsaftaler har været kendt siden han annoncerede sit kandidatur til præsidentposten i 2015.

Han tordnede også i valgkampen mod aftalerne med andre lande, som USA har tilsluttet sig eller overvejer at gå med i.

Mandag kom det frem, at Trump allerede har lavet aftaler med Canada og Mexico om at genforhandle handelsaftalerne med disse to lande.

Donald Trump vil i stedet lave såkaldte bilaterale aftaler – det vil sige, at USA skal forhandle enkelte aftaler hjem med hvert enkelt land.