Trumps rådgiver afviser løgn: Det var bare alternative fakta

En alternativ sandhed. Sådan lyder forklaringen fra Trumps særlige rådgiver efter uenighed om antallet af fremmødte ved præsidentindsættelsen.

Det drejer sig om billederne her - til venstre ses tilskuerne ved indsættelsen i fredags - til højre ses Barack Obamas indsættelse for otte år siden.

Begge billeder er taget ved middagstid.

Flere medier har bragt billederne - sammen med en omtale af, at der ikke blev sat publikums-rekord, da Donald Trump indtog embedet. Noget, der bakkes op af andre myndigheders vurdering af fremmødet.

Men Trump-lejren har siden fredag fortalt den modsatte historie - nemlig, at der var et historisk stort fremmøde foran Kongressen.

Talsmanden for Det Hvide Hus, Sean Spicer, udtalte efter præsidentindsættelsen fredag:

- Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse - punktum - både her og over hele verden, sagde Sean Spicer.

- Disse forsøg på at bagatellisere opbakningen ved en indsættelsesceremoni er skammelige og forkerte, sagde han desuden.

Talsmanden kom med "alternativ" udtalelse

Nu kommenterer Trumps særlige rådgiver, Kellyanne Conway, talsmandens ord om, hvor mange der var fremmødt.

- Sean Spicer, vores talsmand, gav alternative fakta om, hvor mange der overværede indsættelsen, siger Kellyanne Conway.

Hun understreger, at folk også fulgte præsidentens indsættelse på andre måder end ved fysisk fremmøde og påpeger, at tal viser, at 20,5 millioner seere så med ved Obamas indsættelse for fire år siden, mens der blev målt 30 milioner seere i USA under Trumps indsættelse.

- Sagen om antallet af tilskuere er et symbol på den unfair og ufuldstændige behandling, som denne præsident bliver udsat for. Vi ved også, at folk ser indsættelsen på andre skærme som tablets, telefoner og computere.

I øvrigt mener Kellyanne Conway ikke, at en præsidents popularitet kan måles på antallet af tilskuere.

- Præsidenter bliver ikke målt på antallet af fremmødte ved deres indsættelse, men på hvad de opnår.

Ingen officielle tal

Der er ingen officielle tal for, hvor mange der kom til Trumps indsættelse.

Men der er tal for, hvor mange der rejste med metroen den dag. Og selv om Spicer ved pressemødet sagde, at der var langt flere i fredags end ved Obamas anden indsættelse i 2013, viser tal fra metroen, at den påstand ikke passer.

Det samme gør billeder taget fra luften, som det i toppen af artiklen. Begge billeder er taget ved middagstid fra toppen af Washington-monumentet, skriver AP ifølge NPR.

Fredag formiddag lagde metroen i Washington spor til 193.000 rejser. I 2013 var det tal 317.000 rejser.

Og da Barack Obama første gang blev taget i ed som USA's første sorte præsident i 2009, havde metroen lagt vogne og spor til 513.000 rejser, oplyser Washingtons metro.

Trump: Der var mindst 1,5 million til indsættelsen

Trump, der lørdag var på besøg hos efterretningstjenesten CIA i delstaten Virginia, insisterede selv på, at ceremonien havde tiltrukket 1,5 millioner mennesker.

- Jeg holdt en tale. Jeg kiggede ud, og det lignede 1,5 millioner mennesker, sagde han under mødet med CIA.

Trump sagde også, at det holdt op med at regne og solen begyndte at skinne, da han gik i gang med sin tale, skriver NPR. Men i virkeligheden blev regnen ved og dagen forblev overskyet, som man kan se på optagelser fra indvielsen og i flere mediers rapporter.

Men det standsede ikke Trump i at bruge sin første hele dag som præsident på at skændes med pressen.

- De (medierne, red.) viste et område, hvor der stort ikke var nogen til stede. Og de siger, at Donald Trump ikke tiltrak mange mennesker, tilføjede han.

Donald Trump henviser til et estimat på 250.000 mennesker, der er blevet frembragt af flere medier. Det tal er ifølge præsidenten en lodret løgn.

Da Barack Obama blev indsat som præsident i 2009, blev det vurderet, at omkring 1,8 millioner mennesker var til stede.