Donald Trump

Rusland: Vi arbejder efter samme princip som Trump

Trump og Putin ser med samme øjne på mange udenrigspolitiske emner, siger russisk minister. Telefonmøde mellem de to præsidenter er på vej.

Mandag forlyder det fra det russiske regeringskontor Kreml, at man snart regner med at arrangere det første telefonmøde mellem Vladimir Putin og Donald Trump.

Det oplyser talsmanden Dmitry Peskov, der dog ikke har nogen præcis dato for mødet.

- Telefonopkaldet er ved at blive aftalt. Vi har ikke flere informationer lige nu. Hvis præsidenterne efter telefonmødet mener, at det giver mening at mødes, så vil vi begynde at arrangere et sådant møde, siger Dmitry Peskov under en pressekonference.

Donald Trump og Vladimir Putin vil tilsyneladende have masser at diskutere.

Den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov holdte nemlig kort tid efter udmeldingen et pressemøde i Moskva, hvor han fortalte de fremmødte pressefolk, at den russiske præsident Vladimir Putin og den nytiltrådte Donald Trump ser ens på mange udenrigspolitiske emner.

- Vi følger selvfølgelig situationen og udviklingen i USA. Vi ser ens på en del ting, når det kommer til forståelsen af mange vigtige udenrigspolitiske målsætninger. Mål som Donald Trump har sat, og som i høj grad falder sammen med præsident Putins visioner for den russiske føderations udenrigspolitiske mål, lyder det fra Sergei Lavrov.

- Vi arbejder efter samme princip

Udenrigsministeren uddyber, hvordan han anser Donald Trumps ageren på den udenrigspolitiske scene, efter han blev taget i ed som præsident den 20. januar:

- Donald Trump forfølger klart USA’s vitale interesser, fremfor at blande sig i andre landes affærer. Den russiske føderation fuldfører vores udenrigspolitiske målsætninger efter det præcis samme princip, lyder det fra Sergej Lavrov.  

Ifølge Putins talsmand er det endnu for tidligt at sige, hvilke emner Putin og Trump skal diskutere under det kommende telefonmøde. Men begge landes statsoverhoveder har et erklæret mål i at udrydde terrororganisationen Islamisk Stat.

Netop kampen mod terrorisme har været en af Donald Trumps helt store valgløfter. Den 70-årige finansmand har blandt andet sagt, at han ønsker at øge indsatsen mod terror. 

Har tidligere holdt flere telefonmøder

Donald Trump havde også under valgkampen udtrykt respekt for Putin ved flere forskellige lejligheder. Og kort efter valget i november forlød det også fra både Putin og Trump, at de 'ville holde kontakten’.

Både under og efter præsidentvalget i november var de to i telefonisk kontakt.  

At Donald Trump har udtalt sig kritisk om EU og det europæiske samarbejde, og samtidig havde kontakt med Putin er en prioritering, der tidligere har fået flere ledere i EU til at undre sig.

USA og EU har nemlig indført en række økonomiske sanktioner over Rusland efter den russiske annektering af Krim i 2014.

Forholdet mellem den tidligere præsident Barack Obama og Putin har været mere tørt.

Det skyldes især Ruslands støtte til prorussiske oprørere i det østlige Ukraine og den russiske hærs indgriben i den syriske borgerkrig.