Donald Trump

Præsidentens underskrift er sat: Stor aftale skal skrottes

Først gik ObamaCare op i røg under præsidentens underskrift på en såkaldt ’executive order’. Nu ryger den stort anlagte handelsaftale TPP.

Den nyvalgte præsident er mandag tilsyneladende trukket i arbejdstøjet.

På det, som præsidenten kalder ’sin første rigtige arbejdsdag’, har Donald Trump underskrevet endnu en ’executive order’ – et præsidentielt dekret. 

Denne gang befaler Donald Trump, at handelsaftalen TPP skal skrottes. En stort anlagt aftale, som Trump har arvet fra sin forgænger. Og en aftale, der faktisk var forhandlet færdigt mellem de 12 deltagende lande, der tilsammen udgør 40 procent af verdensøkonomien.  

Det er anden gang siden indsættelsen, at Trump underskriver en ’executive order’ – lørdag røg Barack Obamas store sundhedsreform, kendt under navnet ObamaCare. I hvor høj og i hvilken grad er endnu uvist.

En ’executive order’ er et præsidentielt dekret, der er en juridisk bindende ordre, som amerikanske præsidenter kan underskrive, for at beordre myndighederne til at foretage bestemte handlinger indenfor lovens ramme.  

Valgretorik bliver til handling

Med mandagens underskrift mod TPP vil Donald Trump sende et signal til både Demokraterne og udenlandske ledere om, at Trumps hårde kurs mod handelsaftaler bliver til realiteter, nu hvor han har indtaget det ovale kontor.

Han tordnede nemlig i valgkampen mod aftalerne med andre lande, som USA har tilsluttet sig eller overvejer at gå med i.

Tidligere mandag kom det frem, at Trump allerede har lavet aftaler med Canada og Mexico om at genforhandle handelsaftalerne med disse to lande.

TPP omfatter USA og Canada samt ti andre lande omkring Stillehavet og i Asien. Deriblandt Japan og Australien.

Aftalen om TPP var forhandlet færdig og blev støttet af den nu tidligere præsident Barack Obama. Men den manglede at blive godkendt af Senatet i den amerikanske kongres, hvorfor Donald Trump nu kan rulle forhandlingerne tilbage. 

Udover underskriften på de præsidentielle dekreter bruger Donald Trump også mandagen på at mødes med flere forskellige topchefer i nogle af de største amerikanske virksomheder.

Her brugte Trump tiden på at fortælle erhvervsbosserne, at han agter at sænke erhvervsskatterne til mellem 15 og 25 procent - i stedet for de nuværende 35 procent. Til gengæld må virksomhederne ikke outsource deres produktion. 

- Alt i skal gøre er at blive. Lad være at rejse bort. Lad være med at fyre folk i USA, lød det fra Trump.

Også EU/amerikansk handelsaftale på spil

Udover TPP-aftalen er der også pågående forhandlinger om TTIP. Det står for Transatlantic Trade and Investment Partnership og involverer, modsat TPP, EU-landene. En aftale som Donald Trump også tidligere har kritiseret. 

EU og USA indledte forhandlingerne om TTIP i 2013. 

En aftale skal blandt andet gøre det nemmere for virksomheder at eksportere, importere og investere på tværs af Atlanterhavet.

Det betyder, at toldsatser bliver sat ned eller afskaffet, og der kommer fælles produktstandarder, tekniske regulativer og godkendelsesprocedurer.

TTIP skal være med til at sætte mere skub i den europæiske økonomi ved at skabe større eksport, billigere varer og flere arbejdspladser.

Da forhandlingerne gik i gang i 2013, vurderede tænketanken Centre for Economic Policy Research, at en god TTIP-aftale kunne skabe økonomiske gevinster for 119 milliarder euro (892 milliarder kroner) om året i EU og for 95 milliarder euro (712 milliarder kroner) om året i USA.

Den tyske tænketank Bertelsmann Stiftung vurderer, at en god TTIP-aftale kan skabe 12.000-14.000 ekstra arbejdspladser i Danmark.