Donald Trump

Fremtrædende advokater lægger øjeblikkeligt sag an mod Trump

Der skal mere klarhed over, om præsident Trump varetager forretningsmanden Trumps interesser, mener advokater.

En gruppe fremtrædende advokater med speciale i forfatningsret og etik har mandag anlagt sag mod USA's nye præsident, Donald Trump.

De mener, at han handler i strid med den amerikanske forfatning, når hans hoteller og andre forretninger modtager betaling fra udenlandske regeringer. Forfatningens bestemmelser om vederlag og honorarer forbyder denne type betalinger. Det mener advokaterne i organisationen Citizens for Responsibility and Ethics (Borgere for Ansvarlighed og Etik, red.), som står bag søgsmålet.

Advokaterne ønsker en domstols ord for, at Trump skal holde op med at modtage denne type betalinger.

Trump blev taget i ed som USA's præsident fredag.

De virksomheder, han ejer, gør forretninger med lande som Kina, Indien, Indonesien og Filippinerne. Det påpeger Citizens for Responsibility and Ethics i en pressemeddelelse.

- Når præsident Trump sætter sig ned for at forhandle handelsaftaler med disse lande, kan det amerikanske folk ikke vide, om han også vil tænke på forretningsmanden Trumps fortjenester, lyder det fra organisationen.

Afviser snak om interessekonflikt

Præsidenten selv afviser mandag over for journalister i Det Ovale Værelse, at der er noget at komme efter, skriver nyhedsbureauet dpa.

Det advokatfirma, der repræsenterer Trump i etiske spørgsmål, vil ikke kommentere sagen.

Men virksomheden er allerede gået meget længere, end loven kræver, i bestræbelserne på at forhindre en interessekonflikt.

Det siger Trumps søn Eric Trump, der er vicedirektør i Trump Organization, til avisen Times on Sunday.

Kræver at Trump fremlægger skattepapirer

Sagsanlægget lægger op til, at Trump skal fremlægge de skattepapirer, han hidtil har afvist at give offentligheden indsigt i. Skattedokumenterne er en del af udredningen af Trumps eventuelle interessekonflikt.

Det siger formanden for Citizens for Responsibility and Ethics, Norman Eisen, der var chef for Det Hvide Hus' etiske kontor under Trumps forgænger, Barack Obama.