Udland

Danske statsborgere sigtet i islandsk drabssag: - Jeg har det umådelig dårligt

Islandsk politi mener, at de sigtede besætningsmedlemmer står bag drabet på 20-årige Birna Brjánsdóttir. Stemningen i virksomheden er langt nede.

To danske statsborgere er for øjeblikket sigtet i en opsigtvækkende sag på Island, hvor den 20-årige kvinde Birna Brjánsdóttir søndag blev fundet død på en strand efter en omfattende eftersøgning.

De to sigtede er grønlandske besætningsmedlemmer på trawleren Polar Nanoq, og hos skibets ejer, Polar Seafood, har flådechef Jørgen Fossheim det ikke godt med sagen, der bliver efterforsket som drab.

-  Det har jeg det selvfølgelig umådelig dårligt med. Jeg stoler på, at de er uskyldige, indtil andet er bevist og har utroligt svært ved at forestille mig, at de er skyldige, siger Jørgen Fossheim til TV 2.

Fandt blod i udlejningsbil

Birna Brjánsdóttir blev sidst set i live tidligt om morgenen lørdag den 14. januar. Overvågningskameraer filmede hende i Reykjaviks centrum kort før klokken seks, men kort tid efter forsvandt hendes mobilsignal nær havnen.

Omtrent samtidig med Birna Brjánsdóttirs forsvinden blev en rød Kia Rio filmet af et andet overvågningskamera i nærheden. Bilen var ifølge islandsk politi lejet af de to nu sigtede besætningsmedlemmer, og der er efterfølgende blev fundet blod fra den 20-årige kvinde i den.

Islandsk Polti har ikke meldt ud, hvad de to præcist er sigtet for, men efterforskningslederen fortalte på et pressemøde søndag aften, at det er ”overvejende sandsynligt”, at de to har dræbt Birna Brjánsdóttir. De sigtede nægter sig dog skyldige.

- Stemningen på skibet er langt nede. Vores besætningsmedlemmer haft konstant krisepsykolog-snak de seneste tre døgn. Specielt den menige besætning er meget berørt, siger Jørgen Fossheim, der selv opholder sig på Island på grund af sagen. 

Skibet får ikke lov at sejle

Specialstyrker fra det islandske politi fløj i sidste uge ud til Polar Nanoq, da skibet befandt sig på åbent hav. Det skete efter, politiet blev klar over en mulig relation til den røde Kia Rio, og siden onsdag har skibet ligget i Reykjaviks havn.

Jørgen Fossheim fortæller, at skibets officerer mandag bliver afløst af nye, og at de menige besætningsmedlemmer er blevet indlogeret på et hotel i byen, mens politiets undersøgelser står på.

Han ved ikke, hvornår Polar Nanoq får lov at sejle videre, men for hver dag, der går, mister Polar Seafood indtjening.

- De producerer selv om bord, så det er klart, at de dage, der er tabt, kommer ikke igen. Det er en del penge, siger Jørgen Fossheim.

Fandt over 20 kilo hash ombord

Foruden sigtelsen af de to i drabssagen blev et tredje besætningsmedlem også anholdt i sidste uge. Det skete efter, islandsk politi fandt over 20 kilo hash ombord på Polar Nanoq, men vedkommende blev fredag løsladt og renset for mistanke.

Jørgen Fossheim er glad for løsladelsen, men har det dårligt med, at der er blevet fundet et stort parti hash, der kan sælges for rigtig mange penge, ombord på et af Polar Seafoods skibe.

- Det må være organiseret af folk med penge. Det her er jo ikke en grønlandsk fisker, som har købt en klump hash på Christiania for at tage med hjem. Det her er professionelt udført, og der er mange penge bagved.

To besætningsmedlemmer anholdt i forbindelse med en drabssag, og over 20 kilo hash fundet, har I styr på, hvad der foregår på Polar Nanoq?

- Det synes jeg, vi har.

Men den her sag peger vel i en anden retning?

- Vi har aldrig prøvet det her før, men vi har styr på, hvad der foregår på båden, og vi har en god ledelse, siger Jørgen Fossheim.

Overvejer at stramme reglerne

Efter fundet af den store mængder hash på Polar Nanoq har den grønlandske fiskeriminister, Hans Enoksen, sagt, at han overvejer at stramme reglerne for tildeling af licenser og fiskekvoter.

- Jeg vil hermed fremhæve, at udstedelser af licenser og kvotetildelinger ikke må føre til, at der indføres ulovligt narkotika til landet, siger Hans Enoksen ifølge knr.gl.

Men hverken Jørgen Fossheim eller Grønlands Erhverv mener, at det er den rigtige vej at gå.

- Grønlands Erhverv finder det uacceptabelt, hvis en virksomhed skal trues på sit økonomiske grundlag i tilfælde af, at en medarbejder afsløres i private, ulovlige handlinger, der intet har med virksomhedens lovlige aktiviteter at gøre, siger Brian Buus, direktør i Grønlands Erhverv, ifølge sermitsiaq.ag.

Han mener i stedet, at samarbejdet mellem skibsejerne og myndighederne bør styrkes.

Islandsk politi mener ikke, at fundet af hash har noget med drabssagen at gøre. 

Tidslinje: Sådan er sagen om 20-årig islænding forløbet

 1. 2017

  1. Birna Brjánsdóttir forlader natklub

   Den 20-årige Birna Brjánsdóttir forlader natklubben Hurra i Reykjavik klokken 5. En halv time senere fanget på et overvågningskamera.

  2. Mobilen bliver slukket

   Birna Brjánsdóttirs telefon bliver slukket. Den sidste kontakt med hendes mobil blev registreret ved brandstationen på Flatahavnen i Hafnafjordur. Det sker klokken 05.50.

  3. Rød Kia ses på overvågningskamera

   Tre minutter senere ses en rød Kia på et andet overvågningskamera. Det eneste skib, der er i havnen, er den grønlandske trawler Polar Nanoq.

  4. Familie leder efter den 20-årige

   En ven til Birna Brjánsdóttir forsøger at komme i kontakt med hende. Da det ikke lykkedes, slår personen alarm. Familie og venner begynder nu at lede efter hende. De involverer politiet, da det ikke ligner hende.

  5. Politi efterlyser Birna Brjánsdóttir

  6. Politi efterlyser rød Kia

   Det islandske politi efterlyser fra morgenstunden en rød Kia. I løbet af formiddagen iværksættes en stor og målrettet eftersøgning fra stedet, hvor Birna Brjánsdóttir sidst blev set.

   Klokken 17 beder politiet offentligheden om hjælp til at lokalisere bilen, efter de har fået oplysninger om bilen. Samtidig siger de, at de formoder, at bilen er direkte involveret i sagen.

   Om natten finder politiet Dr. Marten-sko på havnen. Familie til den efterlyste bekræfter, at det er den 20-åriges.

  7. Eftersøgning intensiveres

   Eftersøgningen intensiveres, og politiet leder nu efter Birna Brjánsdóttir med fjernstyrede kameraer, droner, sporhunde og helikoptere.

   Samtidig fortsætter fodpatruljerne og fodfolket eftersøgningen på jorden.

  8. KIa bliver beslaglagt

   Ved middagstid fortæller politiet, at der er fundet og beslaglagt en matchende røde Kia Rio bil. Et nyhedsbureau rapporterer, at nogle fra besætningen på trawleren Polar Nanoq har haft lejet en rød Kia Rio-bil.

  9. Rederi støtter efterforskning

   Rederiet Polar Seafood meddeler i en pressemeddelelse, at de støtter efterforskningen, alt det de kan og står til rådighed for det islandske politi.

  10. To mænd anholdt

   To besætningsmedlemmer på en grønlandsk fisketrawler er anholdt. De er mistænkt for at have noget med kvindens forsvinden at gøre. 

  11. Arresterede mænd nægter sig skyldige

   De to anholdte besætningsmedlemmer nægter sig skyldige. Det islandske politi bekræfter, at de skal varetægtsfængles i to uger.

  12. Birna fundet død

   En kystvagtens helikopter finder Birna Brjárndóttir død på stranden Selvogsvita syd for Reykjavik. Dødsårsagen er endnu uvist, fortæller politichef Sigríðar Bjarkar. Resultatet bør være tilgængelig om et par dage.

   Det islandske politi bekræfter, at de to besætningsmedlemmer fra Polar Nanoq havde lejet den røde Kia Rio-bil og kørt rundt i den samme aften, som Birna Brjárndóttir forsvandt.

  13. Mindeoptog for Birna Brjárndóttir

   Op mod 15.000 mennesker deltager i et mindeoptog i Reykjavik til minde om 20-årige Birna Bjránsdóttir, der blev fundet død på en strand efter en omfattende eftersøgning.