Danske statsborgere sigtet i islandsk drabssag: - Jeg har det umådelig dårligt

Islandsk politi mener, at de sigtede besætningsmedlemmer står bag drabet på 20-årige Birna Brjánsdóttir. Stemningen i virksomheden er langt nede.
To danske statsborgere er for øjeblikket sigtet i en opsigtvækkende sag på Island, hvor den 20-årige kvinde Birna Brjánsdóttir søndag blev fundet død på en strand efter en omfattende eftersøgning.
De to sigtede er grønlandske besætningsmedlemmer på trawleren Polar Nanoq, og hos skibets ejer, Polar Seafood, har flådechef Jørgen Fossheim det ikke godt med sagen, der bliver efterforsket som drab.
- Det har jeg det selvfølgelig umådelig dårligt med. Jeg stoler på, at de er uskyldige, indtil andet er bevist og har utroligt svært ved at forestille mig, at de er skyldige, siger Jørgen Fossheim til TV 2.
Fandt blod i udlejningsbil
Birna Brjánsdóttir blev sidst set i live tidligt om morgenen lørdag den 14. januar. Overvågningskameraer filmede hende i Reykjaviks centrum kort før klokken seks, men kort tid efter forsvandt hendes mobilsignal nær havnen.
Omtrent samtidig med Birna Brjánsdóttirs forsvinden blev en rød Kia Rio filmet af et andet overvågningskamera i nærheden. Bilen var ifølge islandsk politi lejet af de to nu sigtede besætningsmedlemmer, og der er efterfølgende blev fundet blod fra den 20-årige kvinde i den.
Islandsk Polti har ikke meldt ud, hvad de to præcist er sigtet for, men efterforskningslederen fortalte på et pressemøde søndag aften, at det er ”overvejende sandsynligt”, at de to har dræbt Birna Brjánsdóttir. De sigtede nægter sig dog skyldige.
- Stemningen på skibet er langt nede. Vores besætningsmedlemmer haft konstant krisepsykolog-snak de seneste tre døgn. Specielt den menige besætning er meget berørt, siger Jørgen Fossheim, der selv opholder sig på Island på grund af sagen.
Skibet får ikke lov at sejle
Specialstyrker fra det islandske politi fløj i sidste uge ud til Polar Nanoq, da skibet befandt sig på åbent hav. Det skete efter, politiet blev klar over en mulig relation til den røde Kia Rio, og siden onsdag har skibet ligget i Reykjaviks havn.
Jørgen Fossheim fortæller, at skibets officerer mandag bliver afløst af nye, og at de menige besætningsmedlemmer er blevet indlogeret på et hotel i byen, mens politiets undersøgelser står på.
Han ved ikke, hvornår Polar Nanoq får lov at sejle videre, men for hver dag, der går, mister Polar Seafood indtjening.
- De producerer selv om bord, så det er klart, at de dage, der er tabt, kommer ikke igen. Det er en del penge, siger Jørgen Fossheim.
Fandt over 20 kilo hash ombord
Foruden sigtelsen af de to i drabssagen blev et tredje besætningsmedlem også anholdt i sidste uge. Det skete efter, islandsk politi fandt over 20 kilo hash ombord på Polar Nanoq, men vedkommende blev fredag løsladt og renset for mistanke.
Jørgen Fossheim er glad for løsladelsen, men har det dårligt med, at der er blevet fundet et stort parti hash, der kan sælges for rigtig mange penge, ombord på et af Polar Seafoods skibe.
- Det må være organiseret af folk med penge. Det her er jo ikke en grønlandsk fisker, som har købt en klump hash på Christiania for at tage med hjem. Det her er professionelt udført, og der er mange penge bagved.
To besætningsmedlemmer anholdt i forbindelse med en drabssag, og over 20 kilo hash fundet, har I styr på, hvad der foregår på Polar Nanoq?
- Det synes jeg, vi har.
Men den her sag peger vel i en anden retning?
- Vi har aldrig prøvet det her før, men vi har styr på, hvad der foregår på båden, og vi har en god ledelse, siger Jørgen Fossheim.
Overvejer at stramme reglerne
Efter fundet af den store mængder hash på Polar Nanoq har den grønlandske fiskeriminister, Hans Enoksen, sagt, at han overvejer at stramme reglerne for tildeling af licenser og fiskekvoter.
- Jeg vil hermed fremhæve, at udstedelser af licenser og kvotetildelinger ikke må føre til, at der indføres ulovligt narkotika til landet, siger Hans Enoksen ifølge knr.gl.
Men hverken Jørgen Fossheim eller Grønlands Erhverv mener, at det er den rigtige vej at gå.
- Grønlands Erhverv finder det uacceptabelt, hvis en virksomhed skal trues på sit økonomiske grundlag i tilfælde af, at en medarbejder afsløres i private, ulovlige handlinger, der intet har med virksomhedens lovlige aktiviteter at gøre, siger Brian Buus, direktør i Grønlands Erhverv, ifølge sermitsiaq.ag.
Han mener i stedet, at samarbejdet mellem skibsejerne og myndighederne bør styrkes.
Islandsk politi mener ikke, at fundet af hash har noget med drabssagen at gøre.