Donald Trump

Trumps talsmand afviser billede: Vores indsættelse var den største - punktum

Ifølge præsidenten og hans talsmand løj pressen bevidst om antallet af tilskuere under indsættelsesceremonien.

Donald Trump og hans talsmand langede lørdag hårdt ud efter pressen på præsidentens første fulde dag i embedet.

Særligt blev pressen kritiseret for angiveligt at have rapporteret fejlagtigt om opbakningen til Donald Trump under indsættelsesceremonien i Washington fredag.

- Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse - punktum - både her og over hele verden, sagde talsmand for Det Hvide Hus, Sean Spicer.

- Disse forsøg på at bagatellisere opbakningen ved en indsættelsesceremoni er skammelige og forkerte, sagde han desuden.

Ingen spørgsmål fra pressen

At dømme ud fra denne sammenligning var der langt færre fremmødte, da Trump blev taget i ed fredag (tv.), end da Obama blev taget i ed i 2009 (th.).

Der er ingen officielle tal for, hvor mange der kom til Trumps indsættelse.

Men der er tal for, hvor mange der rejste med metroen den dag. Og selv om Spicer ved pressemødet sagde, at der var langt flere i fredags end ved Obamas anden indsættelse i 2013, viser tal fra metroen, at den påstand ikke passer.

Det samme gør billeder taget fra luften, som det i toppen af artiklen. Begge billeder er taget ved middagstid fra toppen af Washington-monumentet, skriver AP ifølge NPR.

Fredag formiddag lagde metroen i Washington spor til 193.000 rejser. I 2013 var det tal 317.000 rejser.

Og da Barack Obama første gang blev taget i ed som USA's første sorte præsident i 2009 havde metroen lagt vogne og spor til 513.000 rejser, oplyser Washingtons metro.

Trumps talsmand forlod presselokalet uden at give pressen lov til at stille spørgsmål.

Trump: Der var mindst 1,5 million til indsættelsen

Trump, der lørdag var på besøg hos efterretningstjenesten CIA i delstaten Virginia, insisterede selv på, at ceremonien havde tiltrukket 1,5 millioner mennesker.

- Jeg holdt en tale. Jeg kiggede ud, og det lignede 1,5 millioner mennesker, sagde han under mødet med CIA.

Trump sagde også, at det holdt op med at regne og solen begyndte at skinne, da han gik i gang med sin tale, skriver NPR. Men i virkeligheden blev regnen ved og dagen forblev overskyet, som man kan se på optagelser fra indvielsen og i flere mediers rapporter.

Men det standsede ikke Trump i at bruge sin første hele dag som præsident på at skændes med pressen.

- De (medierne, red.) viste et område, hvor der stort ikke var nogen til stede. Og de siger, at Donald Trump ikke tiltrak mange mennesker, tilføjede han.

Donald Trump henviser til et estimat på 250.000 mennesker, der er blevet frembragt af flere medier. Det tal er ifølge præsidenten en lodret løgn.

Da Barack Obama blev indsat som præsident i 2009, blev det vurderet, at omkring 1,8 millioner mennesker var til stede.