Udland

Overlevende reddet ud fra italiensk hotel - flere af dem børn

Højst overraskende er ti personer fundet i live ved hotellet Rigopiano, der blev ramt af en lavine i onsdags, og de er nu ved at blive reddet ud.

Fire personer er natten til lørdag blevet reddet ud af ruinerne af hotellet Rigopiano i det centrale Italien, som onsdag blev ramt af en voldsom lavine.

Brandfolkene havde i timevis forsøgt at grave sig frem til dem - og til sidst lykkedes det, oplyser nyhedsbureauet Reuters.

I alt er ti personer blevet fundet i live - heraf er ni af dem blevet reddet ud af lavinen og dets øgelæggelser. TV 2's korrespondent Eva Ravnbøl fortæller, at to af de reddede er børn - herunder en pige, der har svære forfrysninger.

- Der er en helt anden stemning ved hotellet nu. Det har givet redningsfolkene helt nyt håb at finde de her overlevende. De kæmper med en helt anden styrke, fortæller hun og tilføjer, at ingen af de overlevende skulle være i livsfare. 

Ud over antallet af overlevende, er fem personer døde.

Altmuligmand ser ud til at blive helt

Meget tyder på, at en ældre altmuligmand ansat på hotellet har spillet en helt afgørende rolle i redningen af flere personer fra hotellet. Han blev som en af bare to personer onsdag reddet, fordi han befandt sig uden for hotellet, da lavinen ramte.

- Han er blevet fløjet tilbage til hotellet og har udpeget de steder, man skulle lede efter overlevende. Det er ham, der har fortalt redningsfolkene, at de skulle grave ved køkkenet, hvor man har fundet de ti overlevende, fortæller Eva Ravnbøl.

Blandt de overlevende er også en kvinde og to børn, som i familie med den 38-årige familiefar Giampiero Parete, der blev reddet fra hotellet i går, fordi han var ved at hente noget i sin bil. Hele familie er efter omstændighederne okay.

Det var Giampiero Parete, der alarmerede myndighederne om lavinen.

Håbet var stort set ude

Kontakten til de overlevende kommer næsten to døgn efter, flere tusinde tons sne ramte hotellet og kostede mindst fire mennesker livet. Det var på forhånd anset for usandsynligt, at der var overlevende på hotellet.

Der menes at have været op mod 30 mennesker på hotellet i alt, og mange af dem har man stadig ikke fået livstegn fra.

Redningsfolk har gentagne gange forsøgt at få kontakt med eventuelle overlevende ved at råbe ind mod hotellet, men det er ikke lykkedes før nu.

Redningsarbejdet har været særdeles udfordret af forholdene. De store mængder sne har gjort det meget vanskeligt for redningsfolk og køretøjer at nå frem, og det meste transport til og fra hotellet er foregået med helikopter eller på ski. Også risikoen for endnu en lavine har lagt store forhindringer for aktionen.