Udland

Mexicansk narkobaron nægter sig skyldig i New York

En af verdens mest eftersøgte narkoforbrydere, El Chapo, nægter sig skyldig ved en domstol i New York. Han risikerer livsvarigt fængsel.

Den berygtede mexicanske narkobaron Joaquin Guzman med tilnavnet El Chapo nægter sig skyldig ved en domstol i New York. Han risikerer livsvarigt fængsel.

Det sker mindre end et døgn efter, at han var blevet fløjet fra Mexico til USA.

Det lykkedes Guzman, at flygte to gange fra mexicanske fængsler under dramatiske omstændigheder, og han var en af verdens mest eftersøgte narkoforbrydere.

Guzmans advokater har arbejdet hårdt på at forhindre udleveringen, men den kamp tabte de.

Flugtkonge kan tage let på livsvarigt fængsel

I sommeren 2015 havde han held til at flygte fra det topsikrede Altiplano-fængsel i Mexico via en lang tunnel, der førte op til hans celle. Flugten skete få uger efter USA's krav om udlevering.

Efter et halvt år på fri fod blev Guzman dog anholdt af mexicanske elitesoldater og sat tilbage bag tremmer.

Det var ikke første gang, at Guzman, hvis Sinaloa-kartel har smuglet stoffer til det meste af verden, har været på flugt.

I 2001 lykkedes det ham at flygte fra et fængsel ved at gemme sig i en vogn med vasketøj. Efter 13 år på flugt blev han anholdt i 2014.

Tilnavnet "El Chapo" refererer til hans ringe højde. Han indledte sin karriere ved som barn at sælge slik og appelsiner i sin hjemby i Mexicos nordvestlige bjerge.

Siden blev han leveringsdygtig i cannabis og opium, før han endte som verdens mest eftersøgte narkoboss.

Under Guzmans ledelse ekspanderede hans Sinaloa-kartel aktiviteterne fra Nord- og Latinamerika til Europa og Asien.

På et tidspunkt havde Guzman en formue, der var stor nok til at få ham ind på magasinet Forbes' liste over verdens milliardærer.