Donald Trump

Gik galt for Obama: I dag er det Trumps tur til at sige de udødelige ord

Den præsidentielle ed som Donald Trump skal udføre er historisk og storladen. Men i 2009, da en anden præsident skulle udføre eden, gik det galt.

Når Donald Trump fredag cirka klokken 17.30 sættes ind som Amerikas Forenede Staters 45. præsident, så er ceremonien omgivet af mange bundne traditioner. Mest kendt af alt, er nok ’den præsidentielle ed’.

Det øjeblik hvor den kommende præsident rituelt løfter sin ene hånd, mens den anden pligtskyldigt hviler på Biblen.

Et øjeblik som især vil blive husket hos amerikanerne - men også i resten af verden vil øjnene hvile på Donald Trump under den præsidentielle ed.

I do solemnly swear that I will faithfully execute the Office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States.

USA's forfatning

- Amerikanerne tager den ed meget alvorligt. Der bliver stille i alle stuerne, for det er altså noget, som man skal høre. Det er de få sekunder, hvor der er allermest fokus under indsættelsesceremonien, siger Anne Mørk, adjunkt ved Center for Amerikanske Studier på SDU.

Når Trump skal tage ordene i sin mund, så skyldes det den amerikanske forfatning, der trådte i kraft i 1789.

At eden overhovedet er en del af forfatningen, skyldes at forfatningens grundlæggere af gode grunde ikke havde nogen erfaring med tidligere præsidenter.

- Man ville derfor markere, at den som tager eden, ikke bare er politisk leder – men også moralsk. Det handler om, at man var bange for at præsidenten skulle udvikle sig til en konge i stedet for en præsident, som netop arbejder for USA og ikke sig selv, siger Anne Mørk.

Gik galt for Obama

At den præsidentielle ed er så mange hundrede år gammel betyder også, at eden er en vigtig rituel ceremoni for alle amerikanerne. Det så man eksempelvis i 2009, da den nu afgående præsident Barack Obama skulle sige ordene. Højesteretsdommer John Roberts klokkede i det - og indsatte ordet "faithfully/troligt" forkert i sætningen.

I 2009 gik det ikke helt snorlige for Barack Obama, da han skulle tages i ed som præsident.

- At højesteretsdommeren sagde formuleringen forkert viste dengang, hvor meget den her ed betyder for amerikanerne. Der blev talt om det i dagevis. Var det et dårligt tegn? Var Obama ikke rigtig præsident?, lyder det fra Anne Mørk.

Men i virkeligheden siger forfatningen ikke, at man først er præsident, når eden er sagt korrekt - til gengæld er det forfatningsbestemt, at præsidenten indtager embedet klokken 12.00 og at eden skal siges på indsættelsesdagen.

So help me, God

Den opmærksomme læser vil have opdaget, at tilføjelsen ”So help me, God” ikke er en del af den tekst, som fremgår af forfatningen.

TRUMP PÅ TV 2 PLAY

På TV 2 PLAY har vi samlet alt det bedste fra dækningen af USA's valg og indsættelsen af Donald Trump som den 45. præsident.

Tilføjelsen ‘So help me God’ kom først senere. Hvornår en præsident første gang fremførte ordene er uvist. I historiske kredse er der også stadig en diskussion, om hvorvidt USA’s første præsident George Washington bad om hjælp fra de højere magter.

- I sin tid tog man biblen med til indsættelsen for at markere, at man befandt sig i Guds eget land, og at præsidenten blev valgt med Guds velsignelse. Hvis en muslim eller jøde bliver præsident en dag, så vil man stadig have en bibel eller et helligt skrift med, for at markere, at man er i Guds eget land, siger Anne Mørk.

Først Pence, så Trump

Den nye vicepræsident, Mike Pence, bliver taget i ed af højesteretsdommer Clarence Thomas før turen går til Donald Trump.

Efter  et kort musikstykke vil Donald Trump løfte højre hånd, mens han tages i ed som USA's præsident. Omkring klokken 17.50 vil danskerne derfor kunne høre ham sige de ikoniske ord:

- I do solemnly swear that I will execute the office of the president of the United States faithfully, and will to the best of my ability, preserve, defend, and protect the Constitution of the United States. So help me God.

Herefter vil marinekorpset spille 'Hail to the Chief', mens den nye præsident modtager en kanonsalut på 21 skud.

Derfor vil det blive et både højhelligt, rituelt og storladent øjeblik, når amerikanerne i aften dansk tid, kan se USA’s nye præsident lægge hånden på biblen og bede om Guds hjælp til sin gerning de næste fire år.