Donald Trump

BLOG: Trump ligner allerede en taber: Og det er først nu, han bliver testet

I sin takketale den 9. november sagde Donald Trump: "jeg vil være præsident for alle amerikanere. Det er meget vigtigt for mig." Udtalelserne kom efter en beskidt valgkamp, hvor Trump vandt en smal sejr i valgmandskollegiet, mens han samtidig tabte historisk stort på nationalt plan og skulle forholde sig til anklager om, at Rusland havde blandet sig i den amerikanske valgkamp for at underminere det amerikanske demokrati og få Trump valgt.

I sin takketale den 9. november sagde Donald Trump: "jeg vil være præsident for alle amerikanere. Det er meget vigtigt for mig."

Udtalelserne kom efter en beskidt valgkamp, hvor Trump vandt en smal sejr i valgmandskollegiet, mens han samtidig tabte historisk stort på nationalt plan og skulle forholde sig til anklager om, at Rusland havde blandet sig i den amerikanske valgkamp for at underminere det amerikanske demokrati og få Trump valgt. For mange amerikanere var Trump en illegitim præsident.

I dag bliver den mindst populære præsidentkandidat i moderne amerikansk historie taget i ed som USA's 45. præsident. For en mand, der går så meget op i at vinde, må det være hårdt at ligne en taber. Trump kommer samtidig også til at skrive historie som den mindst populære president elect i nyere tid. Kun lidt over 40% af amerikanerne bakker op om Trump. Selv George W. Bushs - hvis valgsejr i 2000 også var kontroversiel - approval ratings lå på samme tidspunkt i 2001 over 60%. Kort sagt vil USA's nye præsident for mange amerikanere fortsat være en illegitim præsident.

Siden valgsejren har Trump gjort for lidt for at adressere legitimitetsproblemet. Trump kunne som tidligere præsidenter have valgt at udnævne en oppositionspolitiker i sin regering. Han kunne have valgt at udnævne flere kvinder og minoriteter til topposter i sin kommende administration. Han kunne have valgt at mødes med Hillary Clinton. Trump valgte at lade være.

Tag bare den seneste uge, som Trump blandt andet har brugt på at kritisere de amerikanske medier, den amerikanske borgerrettighedsforkæmper John Lewis og den afgående CIA-chef John Brennan på Twitter. Groft sagt har Donald Trump siden valgsejren gjort mere for at omfavne og forsvare Vladimir Putin end at række hånden ud til de 75% af stemmeberettigede amerikanere, der ikke stemte på ham.

At Trump i mange kredse bliver anset for at være en illegitim præsident er ikke kun et kæmpe problem for ham, men for USA og verden. Oppositionens handlinger hjælper ikke på det. At mere end 60 demokratiske medlemmer af Kongressen har valgt at boykotte Trumps indsættelse er bare yderligere med til at underminere landets kommende præsident. Det samme gælder for amerikanske medier, der offentliggør ikke-verificerede rapporter, som yderligere eroderer tilliden til en i forvejen presset president elect.

Også Donald Trumps iltre temperament vil i de kommende måneder blive sat på prøve af USA's rivaler og fjender. Som Trumps rådgiver Richard LeFrak sagde om Trump, så kan USA's nye præsident "godt lide at kaste en håndgranat ind i rummet og se, hvad der sker." En sådan fremgangsmåde fra Det Hvide Hus vil næppe samle et splittet USA og vil med stor sandsynlighed skabe yderligere usikkerhed globalt.

Det seneste døgn har Trump på de sociale medier igen slået meget på, at han kommer til at samle USA. Amerikas uforenede stater skal under præsident Trump blive Amerikas Forenede Stater igen. Trump er ikke den første præsident, der har ytret dette håb. Bare spørg hans snart-forgænger Obama. Eller Obamas forgænger George W. Bush, som i 2000 valgkampen slog sig op på at være "a uniter, not a divider".

Den der ler sidst, ler som bekendt bedst. Det har det sidste halvandet år ubetinget været Donald Trump, der fik det sidste ord. Lad os håbe, at Trump atter gør kritikerne til skamme de kommende fire år.

For én ting er sikkert: I disse turbulente tider har USA ikke brug for en usikker leder, der ryster på hånden. Derfor er det ikke kun i amerikanernes, men i verdens interesse, at Donald Trump gør kritikerne til skamme og bliver en god præsident.

Held og lykke, Donald Trump.