Udland

Veje til lavineramt hotel begravet i sne: Her kæmper redningsfolk for at nå frem

Cirka 10 kilometer fra det skihotel, som er blevet ramt af en kraftig lavine, holder ambulancer og venter på, at vejene bliver ryddet for sne.

Redningsfolk har i adskillige timer forsøgt at nå frem til det delvist begravede Hotel Rigopiano i det centrale Italien, der er blevet ramt af en voldsom lavine.

Men enorme mængder sne i bjergkæden Appenninerne gør, at vejene op til byen Farindola er totalt ufremkommelige, og derfor må redningsmandskab kæmpe sig frem ved at grave, stå på ski eller ved at blive firet ned fra en helikopter.

Der er faldet op mod to en halv meter sne de seneste dage, og biler og ambulancer holder mange kilometer fra hotellet.

Snerydder holder stille

I videoen over artiklen ses en lang karavane af redningsmandskab, der forsøger at komme op ad vejen mod Farindola.

På dele af vejen er det lykkes at skrabe snedynger lige så høje som redningsfolkene ud til siden, men længere oppe af bjerget holdet en snerydder stille.

Der står mange personer rundt om den, og det ser ud til, at den har opgivet at komme videre.

Det er lykkes for enkelte reddere at nå frem, og ifølge tv-stationen RAI er en person bekræftet død.

Ifølge Antonio Crocetta, chef for redningsholdet på stedet, er der ingen tegn på liv fra hotellet.

- Det, der er tilbage af hotellet, er i fare for at kollapse. Det er næsten fuldstændig ødelagt. Vi har råbt, men vi har ikke fået svar, der er ingen stemmer. Vi graver og leder efter folk, siger Anotinio Crocetta.

En lavine har delvist begravet skihotel i Italien. Op mod 30 personer frygtes dræbt.

Flyttede hotel 10 meter

Hotellet hedder Rigopiano og ligger på bjerget Gran Sasso i Abruzzo. 

Op mod 30 personer var indlogeret på hotellet. Kun to personer, der menes at have stået uden for hotellet, da lavinen ramte, er reddet i live.

Den ene har det efter omstændighederne o.k., men den anden er voldsomt underafkølet og i kritisk tilstand.

- Vi sender vores redningsmandskab ned med helikopter, og de er begyndt at grave, siger Luca Cari, der er talsmand for brandmyndighederne, ifølge Reuters. 

Ifølge avisen La Republica flyttede lavinen hotellet ved navn Rigopiano 10 meter. Og nu viser en video inde fra bygningen, at det har været meget voldsomt.

På videoen herunder ses det, at hotellet er voldsomt raseret, ligesom der også ligger store mængder sne.

Privatoptagelser viser ødelæggelserne inde fra hotellet i Italien, hvor mange frygtes omkommet i en lavine.

Den værste vinter i 50 år

Det er den værste vinter i 50 år i det centrale i Italien, som er begravet i sne.

Ifølge TV 2 Vejrets meteorolog Thomas Mørk har det været en usædvanlig hård vinter i det centrale Italien indtil videre.

- Der er faldet to en halv meter sne i området på ganske kort tid. Det har været iskoldt over store del af Europa, hvor kold luft er strømmet ned over Adriaterhavet, som er varmt. Det har dannet kraftige byger, som er blevet presset op over bjergene, hvor de har smidt enorme mængder sne på de skråninger, hvor hotellet befinder sig, siger Thomas Mørk.

- Vi er vant til at høre om store mængder sne i Italien, men det er som regel nord på mod Alperne og Dolomitterne. Det er sjældent man har så store mængder her nede, tilføjer han. 

Lavinerisikoen i bjergkæden Appenninerne i det centrale Italien, hvor hotellet ligger, er for øjeblikket ekstremt. Se kort over lavinerisiko i Italien her.

TV 2 Vejrets meteorolog Thomas Mørk forklarer, at der er faldet usædvanligt store mængder sne i det centrale Italien den seneste tid.

Flere jordskælv i Italien

Lavinen menes at være udløst af et jordskælv onsdag, hvor det centrale Italien blev ramt af flere af slagsen. De kunne også mærkes i hovedstaden Rom.

Efter flere skælv onsdag holdt undergrundsbanen i Rom stille af sikkerhedshensyn. Og det italienske udenrigsministerium og en række skoler blev evakueret. 

Redningskøretøjer og helikoptere blev sat ind for at tjekke omfanget af eventuelle skader fra skælvene. 

I august 2016 blev flere hundrede mennesker dræbt efter voldsomme jordskælv.