Udland

Op mod 30 frygtes dræbt i lavine: Redningsfolk kæmper mod tiden

Op mod 30 personer frygtes omkommet, efter en lavine har ramt et italiensk hotel.

Et jordskælv har udløst en lavine, som har ramt og delvist begravet hotellet Rigopiano i byen Farindola i det centrale Italien.

Ifølge den italienske tv-station Rai er der fundet fire døde og to overlevne, der befandt sig uden for hotellet. Myndighederne frygter, at op mod 30 personer kan være omkommet - heriblandt flere børn.

- Der kæmpes og kæmpes for at finde overlevende. Man ved, at der ligger mange flere begravet derinde, fortæller TV 2s korrespondent i Italien, Eva Ravnbøl.

- Det er en helt ekstrem situation med jordskælv, meget voldsomme kuldegrader, og snesituationen er den værste i 50 år i området.

Kun den øverste sal af det fire etagers høje hotel var synligt, da redningsarbejdere kom frem.

Ambulancer og biler kan ikke komme frem

Lavinen ramte onsdag aften, og det første redningsmandskab ankom klokken 04.00.

Torsdag eftermiddag er det dog fortsat ikke muligt for biler og ambulancer at nå i nærheden af hotellet på grund af de store snemasser. 

De redningsarbejdere og hunde, som er kommet frem, har stået på ski eller fløjet med helikopter til ulykkesstedet.

Hør Italiens premierminister fortælle om redningsarbejdet herunder.

Premierminister Paolo Gentiloni fortæller, hvordan han med tilbageholdt åndedræt følger den dramatiske udvikling i redningsaktionen ved det lavineramte hotel.

Ingen livstegn

Der befandt sig 27 overnattende gæster på hotellet, da lavinen ramte, og ifølge Antonio Crocetta, chef for redningsholdet på stedet, er der ingen tegn på liv fra hotellet.

 - Det, der er tilbage af hotellet, er i fare for at kollapse. Det er næsten fuldstændig ødelagt. Vi har råbt, men vi har ikke fået svar, der er ingen stemmer. Vi graver og leder efter folk, siger Anotinio Crocetta.

En lavine har delvist begravet skihotel i Italien. Op mod 30 personer frygtes dræbt.

Flyttede hotel 10 meter

Ifølge avisen La Republica flyttede lavinen hotellet 10 meter. Og nu viser en video inde fra bygningen, at det har været meget voldsomt.

På videoen over artiklen ses det, at hotellet er voldsomt raseret, ligesom der også ligger store mængder sne.

- Udover de stakler, der befinder sig på hotellet, så er rigtig mange andre ramt, og områder er helt isolerede. Det er slet ikke utænkeligt, at flere huse også er dækket af sne, fortæller Eva Ravnbøl.

Udenrigsministeriet har ingen meldinger om danske tilskadekomne.

Borgmester: Det må være fup

Borgmesteren i Farindola, Ilario Lacchetta, siger til den italienske avis La Stampa, at han fik besked om lavinen og det delvist begravede hotel onsdag aften. 

- Det er utroligt. Jeg troede først, det var et fupnummer, siger Ilario Lacchetta til La Stampa.

Op mod 30 personer savnes, men katastrofen kunne have været endnu værre.

- Heldigvis skete det på en hverdag. I søndags var der omkring 200 mennesker på hotellet, fortæller han. 

Den værste vinter i 50 år

Det er den værste vinter i 50 år i det centrale i Italien, som er begravet i voldsomme snemasser.

- Der er faldet to en halv meter sne i området på ganske kort tid. Det har været iskoldt over store del af Europa, hvor kold luft er strømmet ned over Adriaterhavet, som er varmt. Det har dannet kraftige byger, som er blevet presset op over bjergene, hvor de har smidt enorme mængder sne på de skråninger, hvor hotellet befinder sig, siger Thomas Mørk, meteorolog hos TV 2 Vejret.

- Vi er vant til at høre om store mængder sne i Italien, men det er som regel nord på mod Alperne og Dolomitterne. Det er sjældent man har så store mængder her nede, tilføjer han. 

TV 2 Vejrets meteorolog Thomas Mørk forklarer, at der er faldet usædvanligt store mængder sne i det centrale Italien den seneste tid.

Flere jordskælv i Italien

Italien blev onsdag ramt af flere jordskælv, der sendte rystelser igennem den centrale del af landet. De kunne også mærkes i hovedstaden Rom.

Undergrundsbanen i Rom stod stille af sikkerhedshensyn, og det italienske udenrigsministerium og en række skoler blev evakueret. Flere redningskøretøjer og helikoptere blev sat ind for at tjekke omfanget af eventuelle skader. 

I august 2016 blev flere hundrede mennesker dræbt efter voldsomme jordskælv.