Donald Trump

Nu erklærer store amerikanske medier Trump krig

"I bedste fald har du dit job i otte år. Vi har været her siden republikkens grundlæggelse," skriver toneangivende amerikansk redaktør.

Forholdet mellem Donald Trump og de store amerikanske medier har længe været ekstremt anstrengt. Og et åbent brev til den kommende præsident ser ikke ud til at gøre forholdet mere kærligt.

- Det overrasker ingen, at vi anser forholdet for anstrengt, starter Kyle Pope sit åbne brev til den kommende præsident.

Kyle Pope er chefredaktør på den anerkendte Columbia Journalism Schools magasin, Columbia Journalism Review. Han oplister en række af Trumps angreb på den etablerede, amerikanske presse. Den presse, som Trump selv kalder "mainstream media" og ved flere lejligheder har beskyldt for at producere "fake news" - falske nyheder.

- Vi spiller på den lange bane. I bedste fald har du dit job i otte år, skriver Kyle Pope i sit brev, der af tabloidavisen New York Post tolkes som en krigserklæring mod den kommende præsident.

- Vi har været her siden republikkens grundlæggelse, og vores rolle i dette fantastiske demokrati er blevet ratificeret og forstærket igen og igen og igen. Du har tvunget os til at tage de mest grundlæggende spørgsmål om, hvem vi er, og hvorfor vi er her, op til genovervejelse. Og for det er vi meget taknemmelige, skriver Kyle Pope og afslutter sit brev med ordene:

TRUMP PÅ TV 2 PLAY

På TV 2 PLAY har vi samlet alt det bedste fra dækningen af USA's valg og indsættelsen af Donald Trump som den 45. præsident.

- Nyd din indsættelse.

Det åbne brev er underskrevet ”Pressekorpset”.

Brevet oplister en række begrænsninger af pressen, som Donald Trump har varslet eller truet med. Blandt andet at smide det faste pressekorps ud af Det Hvide Hus.

Til det har Kyle Pope følgende svar:

Sådan vil pressen tage imod Trump som præsident

 1. Adgang er at foretrække, men er ikke alt afgørende

  Pressen skal nok finde ud af at skaffe oplysninger. Noget af den bedste valgdækning blev skrevet af bortviste journalister.

 2. Pressen bestemmer, hvornår den vil gå ”uden for citat”

  Nogle gange vil de lade embedsmænd tale til baggrund. Andre gange vil de ikke. Men præsidenten kan ikke sætte journalister ud af spillet, der nægter at følge hans anvisninger.

 3. Trumps talsmænd har ikke krav på at komme til orde i medierne

  Pressen vil selvfølgelig søge at gøre synspunktet gældende, men ikke automatisk give airtime til folk, der gentagne gange lyver eller manipulerer med sandheden.

 4. Objektiv sandhed eksisterer

  Pressen tror på, at der findes en objektiv sandhed og vil gøre det klart, når Trump eller hans folk beviseligt siger ting, der ikke passer.

 5. Pressen kan smides ud af Det Hvide Hus, men ikke ud af administrationen

  Trump kan måske styre, hvad der kommer ud af Det Hvide Hus, men han kan ikke afskære pressen fra at dække, hvordan hans politik bliver ført ud i praksis i alle grene af det offentlige apparat, som vil blive oversvømmet af reportere de kommende år.

 6. Pressen vil stille højere krav til sig selv end nogensinde før

  For hvis der er én ting, Trumps sejr har afdækket, så er det den omfattende mistillid til medierne, der er opstået i USA. Det var en brat opvågnen, men pressen vil knokle for at genvinde tilliden med højere etiske standarder og klarere indrømmelser, når den begår fejl.

 7. Pressen vil arbejde sammen

  Det vil ikke lykkes Trump at skabe splid og indbyrdes kamp mellem medierne. Reportere fra konkurrerende medier vil arbejde sammen, når det giver mening. Medierne vil stadig kritisere hinanden, når der er grund til det, men det vil ikke være op til Trump at bestemme hvornår.

Brevet er blevet delt af mange. Også herhjemme i Danmark. En af dem er chefredaktør Troels Mylenberg fra Jysk Fynske Medier, der blandt andet udgiver Fyns Amts Avis, Århus Stiftstidende, Fyens Stiftstidende og Randers Amts Avis.

Også det anerkendte medie Politico har været afsender på et åbent brev til den kommende præsident under overskriften "Trump is making journalism great again" med henvisning til hans valgslogan.

Politicos Jack Schafer lover, at reportere vil grave sig ind i alle de offentlige institutioner, som Trump har fornærmet og affærdiget i løbet af sin valgkamp. Især efterretningstjenesterne forventer Jack Schafer vil være leveringsdygtige i afsløringer.

- De skylder han ingen tjenester og lagt mindre respekt, skriver Jack Schafer:

- Husk, at Trump kun bliver præsident, ikke kejser. Og at han som præsident vil være mål for al den passiv-aggressive magi et bureaukrati kan levere.

Donald Trump indsættes fredag eftermiddag dansk tid som den 45. amerikanske præsident. TV 2 dækker hele ceremonien både på Tv2.dk og TV 2 NEWS.