Udland

WikiLeaks-stifter glæder sig over nedsat straf til Manning

Julian Assange hilser Barack Obamas beslutning om at afkorte whistleblowerens straf med 28 år velkommen.

Stifteren af whistleblowerorganisationen WikiLeaks, Julian Assange, glæder sig over, at USA' præsident, Barack Obama, har besluttet at barbere 28 år af straffen mod Chelsea Manning.

Manning lækkede i 2009 fortrolige oplysninger om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

Samtidig ønsker Assange en ende på det, han kalder en "krig mod whistleblowers".

- Jeg er glad for præsident Barack Obamas beslutning om at afkorte Chelsea Mannings straf fra 35 år til den tid, hun har afsonet, skriver Assange i et brev til AFP.

- Burde aldrig have været dømt

Julian Assange understreger, at Chelsea Manning aldrig burde have været dømt. Han beskriver hende som "en helt, hvis mod burde have været bifaldt og ikke fordømt".

- For at demokratiet og retsstaten kan trives, bør regeringen slutte denne krig mod whistleblowere og udgivere som WikiLeaks og mig med det samme, tilføjer Julian Assange.

Chelsea Manning blev i august 2013 dømt for spionage og andre forhold, efter at hun havde indrømmet at have lækket 700.000 fortrolige dokumenter til WikiLeaks.

Den transkønnede soldat blev dømt ved en militærdomstol under navnet Bradley Manning. Siden har hun siddet i et fængsel udelukkende for mænd.

Her har den 29-årige forsøgt at begå selvmord to gange.

Assange afgav løfte om af lade sig udlevere

Tidligere på måneden skrev WikiLeaks på Twitter, at Julian Assange ville være villig til at lade sig udlevere til USA, hvis Barack Obama ville lempe straffen mod Chelsea Manning.

Det er uvist, om løftet stadig står ved magt ifølge AFP.

Julian Assange har boet på Ecuadors ambassade i London siden 2012 for at forhindre en udlevering til Sverige, hvor han er anklaget for seksuelle overgreb.

/ritzau/AFP