Udland

Rusland forlænger Snowdens ophold og advokat taler om pas

En talskvinde for den russiske udenrigsminister siger, at man forlænger afhopperens ophold i landet.

Den amerikanske whistleblower søgte ophold i landet i 2014 under en flugt fra amerikanske myndigheder.

Snowdens advokat siger til det statslige nyhedsbureau Ria, at han næste år opfylder kravene til at søge statsborgerskab.

Ifølge advokaten er hans midlertidige opholdstilladelse forlænget med tre år.

Dmitrij Peskov, som er talsmand for den russiske præsident, har ifølge nyhedsbureauet Tass bekræftet, at whistleblowerens ophold er blevet forlænget.

Gav fortrolige oplysninger til journalister

Edward Snowden blev kendt, da han via sit arbejde i den amerikanske efterretningstjeneste NSA delte fortrolige oplysninger med offentligheden.

Han flygtede først til Hongkong, hvor han mødtes med den amerikanske journalist Glenn Greenwald og filmmageren Laura Poitras.

I flere måneder kunne de løbende afsløre fortrolige oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Senere flygtede Snowden videre til Rusland, hvor han efter en måneds ophold i en lufthavn i Moskva fik midlertidig opholdstilladelse.

Takker Obama

Nyheden om Edward Snowden kommer, dagen efter at USA's afgående præsident, Barack Obama, har besluttet at forkorte en fængselsstraf for en anden whistleblower - Chelsea Manning.

Manning blev i 2013 idømt en fængselsstraf på 35 år for spionage og for at have lækket 700.000 fortrolige dokumenter blandt andet om krigene i Irak og Afghanistan.

Snowden, som havde appelleret til netop at forkorte Mannings straf, takker Obama.

På Twitter har Snowden skrevet:

- Lad det være sagt oprigtigt og med et godt hjerte: Tak, Obama.

Manning, som har skiftet køn, og som tidligere hed Bradley til fornavn, er en fri kvinde 17. maj. Hun blev anholdt i maj 2010 i Kuwait.

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden er velkommen til at forblive i sit nuværende eksil i Rusland noget tid endnu.

Det fortæller en talskvinde for den russiske udenrigsminister ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Snowdens ophold i Rusland er lige blevet forlænget i et par år, siger talskvinden.

Gav fortrolige oplysninger til journalister

Edward Snowden blev kendt som whistlebloweren, der via sit arbejde i den amerikanske efterretningstjeneste NSA stjal fortrolige oplysninger og delte dem med offentligheden.

Han flygtede først til Hongkong, hvor han blandt andet mødtes med de amerikanske journalister Glenn Greenwald og Laura Poitras. I flere måneder kunne de løbende afsløre fortrolige oplysninger fra den amerikanske efterretningstjeneste.

Senere flygtede Snowden videre til Rusland, hvor han efter at have opholdt sig i en måned i en lufthavn fik midlertidig opholdstilladelse i landet.

Nyheden om Edward Snowden kommer bare dagen efter, at Barack Obama har besluttet at forkorte en fængselsstraf mod en anden whistleblower - Chelsea Manning.

Chelsea Manning blev i 2013 idømt en fængselsstraf på 35 år for spionage og for at have lækket 700.000 fortrolige dokumenter blandt andet om krigene i Irak og Afghanistan.