Udland

LIGE NU: Theresa May holder sin historiske Brexit-tale

Den britiske premierminister fremlægger netop nu sin 12-punkts plan for bruddet med EU.

Ifølge flere medier vil den britiske premierminister i dag annoncere, at Storbritannien er parat til at forlade EU’s indre marked.

Brexit står for døren, og den britiske premierminister vil i dag klokken 13 omsider løfte sløret for, hvordan det vil se ud, når Storbritannien forlader EU. Ifølge flere store britiske medier er der meget, der tyder på, at det bliver et Brexit på den hårde måde, når Theresa May i dag præsenterer sin 12-punkts plan for bruddet med EU.

- Vi søger ikke et delvist medlemskab af Den Europæiske Union eller noget, der vil efterlade os halvt inde og halvt ude, vil Theresa May sige ifølge The Guardian. Brudstykker af talen er nemlig i forvejen blevet lækket til flere britiske medier.

Theresa May vil begrænse østeuropæisk arbejdskraft

Det er den frie bevægelighed af arbejdskraft, der er blevet det store stridspunkt. Theresa May har ikke lagt skjul på, at hun ønsker at begrænse migrationen til landet - herunder specifikt de mange østeuropæere, der kommer til Storbritannien for at arbejde.

Det er altafgørende for Theresa May at have styr på sine grænser. 

Lotte Mejlhede, EU-korrespondent, TV 2

De europæiske ledere har gentagne gange hævdet, at Storbritannien bliver nødt til at gå på kompromis med den frie bevægelighed, hvis landet fortsat ønsker medlemskab af det indre marked eller toldunionen.

'Vejen frem vil til tider være usikker, men Brexit vil føre til en lysere fremtid for vores børn og børnebørn', vil Theresa May sige ifølge The Telegraph.

- Det er altafgørende for Theresa May er at have styr på sine grænser. Hun vil sikre sig, at folk ikke bare kan komme og tage briternes arbejde, om det så skal koste samarbejdet med det indre marked, forklarer TV 2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

De europæiske ledere har gentagne gange hævdet, at Storbritannien bliver nødt til at gå på kompromis med den frie bevægelighed, hvis landet ønsker fortsat medlemskab af det indre marked eller toldunionen.

Europa holder vejret

EU’s stats- og regeringsledere - og ikke mindst de europæiske virksomheder - vil holde vejret når Theresa May tager stilling om Storbritannien vil forsøge at blive i EU’s indre marked. Men meget tyder på, at det ikke er en del af premierministerens plan.

- Vi vil ikke forsøge at holde på stumperne af et medlemskab, som vi forlader, vil det ifølge The Guardian lyde fra Theresa May.

Det er virkelig en aftale, der kan betyde store udfordringer for os i Danmark

Svenning Dalgaard, International korrespondent, TV 2

Ifølge TV 2 internationale korrespondent Svenning Dalgaard er der en risiko for, at en ’hård’ Brexit vil betyde, at Storbritannien som handelspartner kommer til at minde mere om for eksempel Singapore.

- Et Storbritannien, der konkurrerer med resten af Europa med at have de lavest tænkelige krav til erhvervslivet, med de laveste miljøstandarder og de laveste standarder for arbejdsmarkedet.

Det vil ifølge Svenning Dalgaard gøre det meget vanskeligt for danske virksomheder, som for eksempel for landbruget, at komme til at sende fødevarer i samme omfang til Storbritannien - og også for industrien, der har Storbritannien, som det tredje største eksportmarked.  

- Det er virkelig en aftale, der kan betyde store udfordringer for os i Danmark, siger Svenning Dalgaard.

Den vigtigste tale i Theresa Mays liv

Ifølge lektor på Copenhagen Business School Eward Ashbee er Theresa May nødt til at holde hårdt på et klart brud med EU.

- Hun er nødt til at have den her hårde position for at forsikre dem, der har tvivlet på hende, fordi hun under folkeafstemningen kæmpede for at blive i EU, siger Edward Ashbee til TV 2.

Talen bliver også en kunststykke i at forsikre alle de bekymrede parter, mener Edward Ashbee.

- Hun er samtidig også nødt til at forsikre markederne om, at det her ikke kommer til at få en ødelæggende effekt, men også forsikre almindelige mennesker om, at det her ikke vil få en ødelæggende effekt for økonomien eller for den enkelte borger.  

May har sagt, at regeringen inden april vil udløse artikel 50 i Lissabon-traktaten om udmelding af EU. Derefter har briterne og EU to år til at forhandle detaljerne i skilsmissen på plads.

Talen bliver livestreamet på TV2.dk fra kl 13 og bliver også sendt på TV 2 NEWS. Talen bliver ifølge britiske medier den hidtil mest detaljerede beskrivelse af, hvordan regeringen vil realisere resultatet af folkeafstemningen fra 23. juni.