Udland

Konservativ italiener er ny formand for EU-Parlamentet

Det tog EU-Parlamentet 12 timer at nå frem til afgørelse af, hvem der skal stå i spidsen som ny formand.

Efter en langtrukken afstemning blev det i sidste ende den 63-årige konservative italiener Antonio Tajani fra EPP-gruppen, der nu kan kalde sig ny formand for EU-Parlamentet.

- En ny æra begynder i dag, siger Antonio Tajani på sit første pressemøde som nyvalgt formand for EU-Parlamentet. 

- Jeg har ikke noget politisk program. Mit program er parlamentets program. Jeg vil være en formand for hele parlamentet, siger han.

Først efter fire afstemningsrunder, hvor de i alt seks opstillede kandidater efterhånden blev sorteret fra, formåede italieneren at skabe et absolut flertal.

Jeg håber, at det tabende parti nu tager en tudekiks og kommer i arbejdstøjet

Bendt Bendtsen

Han fik et snævert flertal på 351 stemmer i parlamentet, der har 751 medlemmer.

Der blev afgivet 730 stemmer i alt. 80 blev erklæret for ugyldige. Resten af stemmerne gik til den socialdemokratiske kandidat, Gianni Pittella.

- Jeg håber, de tager en tudekiks

Bendt Bendtsen er medlem af EU-Parlamentet for de Konservative og dermed partifælle til Tajani i EPP-gruppen. Han er glad for valgsejren, men beklager en uskøn valgdebat op til formandsvalget, hvor samarbejdet mellem fløjene er brudt sammen.

- Jeg håber, at det tabende parti nu tager en tudekiks og kommer i arbejdstøjet, når den her giftige debat er overstået, for vi har et behov for at skabe resultater, siger han.

Det er en italiener med et blandet ry, der overtager formandsposten i EU-Parlamentet.

Den 63-årige konservative Antonio Tajani har fået delt støtte fra den borgerlige fløj, herunder også sin egen gruppe, EPP-gruppen.

- Mairead McGuinness var den, jeg ville have. Men sådan blev det ikke, siger Bendt Bendtsen.

Det irske parlamentsmedlem fra EPP-gruppen Mairead McGuinness tabte ved gruppens afstemning til Tajani med 37 stemmer.

Fortid med Berlusconi

Den blandede opbakning til Tajani undervejs i valget skyldes blandt andet hans tætte bånd til Italiens skandaleombruste tidligere premierminister Silvio Berlusconi.

Det har været en stor nød at sluge for mange, inklusive mig selv. Jeg er bestemt ikke fan af Tajani

Morten Løkkegaard

Tajani har tidligere været pilot i det italienske flyvevåben og journalist for den statsejede RAI-kanal og avisen Il Giornale. Han har lovet et "temposkift", hvis han vandt formandskabet. 

Antonio Tajani har fire gange været valgt til medlem af EU-Parlamentet og har i perioden fra 1999-2008 været formand for Berlusconi's Forza Italia-delegation i EU-Parlamentet.

Herefter rykkede han over i en anden institution i Bruxelles, EU-Kommissionen. Her fungerede han som EU-kommissær for transport, industri og iværksætteri.

Han er blandt andet blevet kritiseret for ikke at have lavet lovgivning, der var robust nok til at forhindre Volkswagen-skandalen, hvor biler blev løjet grønnere og mere miljøvenlige, end de egentlig var. 

Løkkegaard: Bestemt ikke fan

Morten Løkkegaard er medlem af EU-Parlamentet for Venstre og næstformand for den liberale Alde-gruppe.

Det var blandt andet Alde-gruppen, der med deres opbakning var med til at sikre Antonio Tajani valget.

- Det har været en stor nød at sluge for mange, inklusive mig selv. Jeg er bestemt ikke fan af Tajani, siger Morten Løkkegaard.

Han forklarer, at det er med Tajani, at Alde-gruppen kan få mest af sin politik gennemført.

Andre politikere kalder dog Tajani for loyal og vellidt. 

- Han er en brobygger, som vil skabe sammenhold mellem de politiske kræfter inden for huset og samtidig udgøre en stærk stemme uden for huset, siger Manfred Weber, der er formand for EPP-gruppen.