Udland

Børn på flugt alene til Europa: Risikerer at havne i narkomiljøer eller prostitution - hvis de overlever

Sidste år kom over dobbelt så mange uledsagede flygtninge- og migrantbørn til Italien som året forinden.

Sidste år kom over dobbelt så mange uledsagede flygtninge- og migrantbørn til Italien som året forinden.

Systemet er ved at kollapse. Der er hverken plads, ressourcer eller folk nok til at klare det kaos, der er opstået.

Italien trygler om hjælp fra resten af Europa, men taler for døve ører.

25.846 børn og unge tog den farlige rejse alene over Middelhavet i 2016. I 2015 var antallet 12.360.

Mindreårige har krav på særlig behandling, når de ankommer som flygtninge eller migranter uden forældre eller værger. De har ret til psykologhjælp, en juridisk rådgiver, et miljø og nogle omgivelser, der skaber tryghed og mere assistance end voksne får, og ikke mindst sproghjælp lige fra begyndelsen. Italien har fået 13 millioner € ekstra af EU-kommissionen, men det beløb løser ikke problemet. Det strømmer til med mennesker og flere og flere er under 18 år.

De fleste af de store børn er mellem 15 og 17, men der er også eksempler på børn helt ned til niårs alderen, der er taget af sted uden deres mor og far. De fleste er egyptere, hvis meget fattige familier har sparet sammen til at sende deres sønner til Europa i håb om et bedre liv. Mange er fra Eritrea, hvor der er stort set livslang værnepligt under et meget barsk regime. Der er også børn og unge fra Nigeria, Mali, Senegal, Gambia og flere andre lande.

Der er modtagecentre specielt til mindreårige, fordi de selvfølgelig er de mest sårbare og udsatte. Det er ikke meningen, de skal opholde sig sammen med voksne i det kaotiske asylsystem med mange slags centre, lejre, hotspots osv.

Men de særlige steder forbeholdt børn er slet ikke tilstrækkelige til de mange, mange mindreårige migranter, der kommer i øjeblikket.

Sidder fast i systemet

Ofte ender de med at være f.eks. i de såkaldte hotspots i månedsvis. Det er en slags “opsamlingslejre” ved de ydre grænser, som EU har taget initiativ til. Det er meningen, at folk skal opdeles i flygtninge (på flugt fra krig og forfølgelse) og “økonomiske migranter” (fra fattige og problematiske lande).

Den første kategori har nærmest automatisk krav på asyl, mens den anden i princippet står til hjemsendelse- det vil sige udvisning.

Det lyder simpelt og nemt, men sådan er det langt fra i virkeligheden. For det første er det meget vanskeligt at sende folk retur til deres oprindelseslande, fordi landene ofte ikke vil tage deres borgere tilbage, for det andet er der juridiske, humanitære og logistiske problemer forbundet med udvisningerne.

I teorien burde folk kun opholde sig i de italienske (og græske) hotspots i et par dage, men det ender tit med at strække sig til flere måneder. Det gælder også for disse børn og unge, som slet ikke burde være der. De italienske myndigheder kan slet ikke følge med på grund af det uforudsete store antal både voksne og børn, der er kommet i land i havnene på øerne Lampedusa og Sicilien.

Flygtninge og migranter reddet ud for den italienske ø Lampedusas kyst.

De store børn mister i større og større omfang tålmodigheden, hvis ingen tager sig ordentligt af dem, og så stikker de af. Nogle gør det, fordi de har familie eller venner i andre lande end Italien. De prøver lykken og rejser op igennem landet til grænsen mod Frankrig, Østrig eller Schweiz. Dér er det blevet langt vanskeligere at komme over, end det var for bare et år siden.

Mange strander derfor og bliver tvunget ud i lavtlønnede og/eller farlige jobs, kriminalitet eller prostitution. I det første halve år af 2016 forsvandt 5.200 ud af asylsystemet for mindreårige.

I september kom en rapport frem, hvori man kunne læse, at 28 børn og unge OM DAGEN blev væk og sev ud i samfundet uden kontakt til myndighederne. Man ved med sikkerhed, at en stor del af dem ender i kløerne på kriminelle, der udnytter dem groft.

Gør ondt i samvittigheden

I går var det World Day of Migrants and Refugees (International dag for migranter og flygtninge). I den anledning udtalte Italiens præsident Sergio Mattarella. “De mange børn, der flygter alene, bør tale til vores samvittighed. De er de mest skrøbelige, og de har ingen stemme”. Præsidenten sagde desuden, at et lands niveau af civilisation, humanitet og frihed afhænger af, hvordan man behandler børn og hvilke rettigheder, man giver dem. Han opfordrede endnu engang Europa og EU til at finde fælles løsninger på denne epokes helt store udfordring. "Migrationsfænomenet er vor tids store sag, som vi kun kan gøre os håb om at håndtere, hvis vi står sammen”.

Også Pave Frans benyttede lejligheden i går til at sige fra sit vindue i Vatikanet, at alle burde hjælpe de små migranter, der er dybt afhængige af imødekommenhed fra folk i de lande, de er kommet til, helt alene.