Fransk Valg

Socialister angriber Valls på flygtningepolitik under debat

Frankrigs tidligere premierminister blev kritiseret voldsomt af partifæller under debat forud for primærvalg.

Den tidligere franske premierminister Manuel Valls kom under hård beskydning, da han søndag tørnede sammen med de andre kandidater fra Socialistpartiet i en tv-debat forud for primærvalget senere i januar.

Valls blev kritiseret for kun at have taget imod et par tusinde flygtninge i løbet af sin tid i François Hollandes regering.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg har en fornemmelse af, at det franske folk er meget mere rummeligt, end dets ledere er, sagde Vincent Peillon. Han er tidligere undervisningsminister og betragtes som en outsider i kampen om at blive Socialistpartiets kandidat til forårets præsidentvalg.

- Frankrig har en pligt til at vise sine værdier, når det kommer til flygtninge og indvandrere, sagde en anden kandidat, Benoît Hamon.

Trådte tilbage i december

Men Manuel Valls påpegede, "at en åben flygtningepolitik ikke er muligt".

Valls trådte tilbage som premierminister i begyndelsen af december for at kunne melde sit kandidatur til primærvalget i Socialistpartiet.

Tilstrømningen af mere end en million asylansøgere - primært fra det krigshærgede Syrien - udløste i 2015 den værste flygtningekrise i Europa siden Anden Verdenskrig.

Frankrigs nabo Tyskland åbnede sine grænser for 890.000 asylansøgere alene i 2015, hvilket gav næring til debatten om, hvorfor andre EU-lande ikke kunne tage imod flere.

Montebourg mest overbevisende

En meningsmåling blandt tv-seere efter søndagens debat viser, at Arnaud Montebourg, der var økonomiminister i Hollandes regering, var den mest overbevisende af de i alt syv kandidater.

Montebourg, der tilhører partiets venstrefløj, får støtte fra 29 procent foran Valls' 26 procent.

Meningsmålinger spår dog ikke socialisterne store chancer. Således viser målinger, at Socialistpartiets kandidat vil ryge ud i præsidentvalgets første runde 23. april.

Le Pen rundt om hjørnet

Herefter ventes der et opgør mellem Front Nationals leder, Marine Le Pen, og Francois Fillon, som vandt Republikanernes primærvalg, i anden og afgørende runde 7. maj.

Socialistpartiets primærvalg bliver afgjort over to runder henholdsvis 22. og 29. januar.