Udland

Disse otte mænd ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning

En lille gruppe mænd ejer lige så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning, viser en ny rapport.

Facebook-stifteren Mark Zuckerberg og yderligere syv velhavende mænd ejer sammenlagt lige så mange værdier, som de 3,6 milliarder mennesker, der udgør den fattigste halvdel af Verdens befolkning.

Det skriver Information på baggrund af en ny rapport.

Rapporten udgives af den internationale udviklingsorganisation Oxfam forud for det årlige World Economic Forum-møde. Mødet afholdes for verdens politiske og økonomiske ledere i Davos i Schweiz.

Foruden Mark Zuckerberg er også Microsofts grundlægger, Bill Gates, blandt de otte velbeslåede mænd i den økonomiske top.

En af rapportens konklusioner er, at syv ud af ti mennesker bor i et land, hvor uligheden er steget i de seneste 30 år. Herunder er Danmark.

Advarer mod kapitalisme ude af kontrol

Tidligere undersøgelser har vist, at indkomsten for de fattigste ti procent af verdens befolkning er vokset 2,7 dollar i gennemsnit om året fra 1988 til 2011.

Men de rigeste ti procent har i samme periode været begunstiget af en gennemsnitlig stigning i indkomsten, der er 182 gange så stor.

Organisationen Oxfam advarer på den baggrund om, at den globale kapitalisme er uden for demokratisk kontrol.

- Finanskrisen og den manglende demokratiske kontrol med markedet og den økonomiske elite viser, at vi har et økonomisk system, der også er ude af kontrol, siger Lars Koch, international chef i Oxfam IBIS, til Information.

Tænketank maner til jorden

I en nyligt offentliggjort risikorapport peger World Economic Forum selv på udfordringer, som er på linje med dem, organisationen Oxfam fremhæver.

I den borgerlig-liberale tænketank Cepos giver direktør Martin Ågerup dog ikke meget for bekymringen.

Han mener ikke, at det skader verdens fattigste, at de rigeste er blevet rigere.

- Alt det Oxfam IBIS er sat i verden for at opnå, går jo fremragende: Antallet af fattige i verden er aldrig faldet så hurtigt som nu.

- Aldrig har vi set så mange, der bevæger sig ud af underernæring og analfabetisme. Og børnedødeligheden er aldrig faldet så meget, som den gør nu, siger Martin Ågerup til Information.

Disse otte ejer det samme som halvdelen af jordens befolkning tilsammen

 1. Bill Gates

  Verdens rigeste mand med en anslået formue på 75 milliarder dollars. Han står bag computergiganten Microsoft.

  De senere år har han trappet kraftigt ned i det verdensomspændende firma, og har i stedet brugt tid på sin velgørenhedsfond. Han har doneret cirka 51 procent af sin formue til velgørende formål.

  Bill Gates er 61 år gammel, gift og far til tre. Han gik på Havard Universitetet, men droppede ud for at koncentrere sig om Microsoft.

 2. Amancio Ortega

  Amancio Ortega er Spaniens rigeste mand og verdens næstrigeste med en anslået nettoformue på 67 milliarder dollars. Han står bag blandt andet bag tøjkæden Zara. Han er 80 år gammel, gift og har tre børn. Han åbnede den første Zara-butik sammen med sin daværende kone Rosalía Mera i 1975. Amancio Ortega er kendt for at holde meget lav profil og indtil 1999, var der aldrig blevet offentliggjort et billede af ham. Han er også kendt for at have en meget simpel livsstil.

 3. Warren Buffet

  Den 86-årige amerikaner Warren Buffet er god for en nettoformue på 72,5 milliarder dollars. Han er administrerende direktør i Berkshire Hathaway, og er især kendt for sine vellykkede investeringer på aktiemarkedet. Han er aktuelt på tredjepladsen på Forbes liste over verdens rigeste mænd. Warren Buffet er kendt som en ivrig filantrop. Han bor stadigvæk i det hjem I Omaha, som han købte for 31.500 dollars I 1958. Han er gift med sin anden kone og far til tre.

 4. Carlos Slim Helu

  Mexicaneren Carlos Slim Helu er nummer fire på listen over de rigeste i verden. Han har en anslået nettoformue på 50 milliarder dollars. Han har primært skaffet sin formue i telebranchen og har firmaet Grupo Carso. Han har seks børn og er enkemand. Han var verdens næstrigeste i 2015, men må altså tage til takke med en fjerdeplads på den seneste liste fra Forbes.

 5. Jeff Bezos

  Jeff Bezos er USA's tredjerigeste og nummer fem i verden. Han er grundlægger og ejer af Amazon. Han har en anslået formue på 45,2 milliarder dollars. Han er gift og har fire børn. Han var en af de første til at investere I Google, da han lagde 750.000 dollars I firmaet I 1998. En investering der i dag er vokset til over fire milliarder dollars.

 6. Mark Zuckerberg

  Mark Zuckerberg er den yngste af de otte rigeste med sine 32 år. Han har en nettoformue på 44.6 millarder dollars. Han er stifter og ejer af det sociale medie Facebook. Han er gift og har et barn. Ligesom Bill Gates har han gået på Havard Universitetet uden at gøre det færdigt.

 7. Larry Ellison

  Larry Ellison er stifter af firmaet Oracle Corporation . Han har en nettoformue på 43,6 milliarder dollars. Han er kendt for at støtte velgørende formål. Han har doneret cirka en procent af sin formue til velgørende formål. Han er skilt og har to børn.

 8. Michael Bloomberg

  Michael Bloomberg er stifter og ejer af Bloomberg LP. Han har en anslået nettoformue på 40 millarder dollars. Han var borgmester i New York i perioden 2002-2013. Han var republikaner ind til han blev uafhængig i 2007. Under præsidentvalgkampen i 2016 gav han sin støtte til Hillary Clinton. Han har to børn.

Kilde Forbes og Wikipedia.