Udland

Den seneste mand på Månen er død

Eugene A. Cernan (tv.) ses her sammen med Ronald E. Evans af NASA ombord Apollo 17. HARRISON H. SCHMITT / Scanpix Denmark

82-årige Gene Cernan er død, oplyser Nasa. Han er manden, der senest har været på måneden.

Astronauten Gene Cernan er det foreløbig sidste menneske, der har sat fod på Månen. I en alder af 82 år er han død.

Det oplyser det amerikanske rumagentur, NASA.

Cernan døde omgivet af sin familie på et hospital i Houston. Og familien har sagt til NASA, at han aldrig holdt op med at interessere sig for udforskningen af månen.

- Selv i en alder af 82 år, brændte Gene for det, siger de i en pressemeddelelse udsendt af NASA.

Skrev barnets navn på månen

Eugene Cernan var lederen af Apollo 17, og det var i den forbindelse, at han på sin tredje tur i rummet satte de indtil videre sidste fodspor efter et menneske på Månens overflade. Det skete den 14. december 1972.

- Vi rejser hjem, som vi kom, og med Guds vilje kommer vi retur med fred og håb for menneskeheden, sagde Cernan som det sidste, da han i 1972 satte kurs mod Jorden sammen med sit hold af astronauter.

Han blev den sidste af en halv snes mennesker, der har sat fodspor på månen. NASA viste i 2011 billeder af hans fodspor på Månens overflade, hvor han også skrev sit barns initialer i månestøvet, før han klatrede op ad stigen mod rumfartøjet.

- De trin op af stigen, de var hårde, sagde Cernan i 2007 ifølge AP.

- Jeg havde ikke lyst til at gå op. Jeg havde bare lyst til at blive et stykke tid.

Cernan kaldte ifølge AP månevandringen for "måske det lyseste øjeblik i mit liv... Det er som om du ønsker at fastfryse det øjeblik og tage det med hjem. Men det det kan du ikke".

Det var et stort for en ung mand, der blev født i Chicago i 1934 som søn af en slovakisk far og en tjekkisk mor.

Apollo 17 satte flere rekorder

Apollo 17 satte adskillige nye rekorder på sin tur ud i rummet.

I alt tog turen 301 timer og 51 minutter. Mandskabet brugte 22 timer og 6 minutter på at gå rundt på Månen.

- Vi var i stand til at udforske mere end de fleste andre missioner, sagde Cernan i 2008 i forbindelse med Nasas 50-års fødselsdag.

- Vi nåede også frem til et mere vanskeligt fremkommeligt og unikt område i bjergene for at samle mere viden om Månen, dens historie og skabelse, sagde han videre.

Cernan har registreret 566 timer og 15 minutter i rummet. I 73 af timerne var han på månens overflade.

Dokumentarfilm om hans liv

Cernans død kommer kun fem uger efter den tidligere astronaut John Glenn døde. Han var den første amerikaner, der kom i kredsløb om jorden i 1962.

En dokumentarfilm om Cernans liv, "The Last Man on the Moon" blev udgivet i 2016, der har samme titel som hans selvbiografi fra 1999.

- Jeg kan altid gå ned ad hovedgaden igen, men jeg kan aldrig vende tilbage til Taurus-Littrow-dalen (på månen, red.), og den kolde kendsgerning har efterladt en længsel og en rastløshed, skrev han i selvbiografien.