Udland

Oslo forbyder kørsel med dieselbiler

Oslo Kommune nedlægger forbud mod at køre med dieselbiler på kommunale veje fra tirsdag.

Fra tirsdag bliver det forbudt at køre dieselbiler på kommunale veje i Oslo på grund af akut helbredsskadelig luftforurening, skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Mandag og tirsdag ventes der koldt vejr og kun lidt vind. Det betyder, at det er sandsynligt, at der vil ske en høj grad af forurening over store områder af byen.

- På den baggrund indfører Oslo Kommune forbud mod at køre med dieselbiler på kommunale veje fra klokken 6 til klokken 22 fra tirsdag, hedder det.

- Forbuddet vil være gældende indtil til byens miljømyndigheder vurderer, at det akutte behov for forbuddet ikke længere er til stede.

- Vi følger vejrsituationen nøje. Når forbuddet mod dieselbiler bliver ophævet igen, så vil det blive meddelt via kommunens netsider, sociale medier og i pressemeddelelser, oplyser kommunen i den norske hovedstad.

Gælder ikke for alle

Forbuddet gælder for dieseldrevne køretøjer, men der er en del undtagelser. Blandt andet er udrykningskøretøjer, opladelige hybriddieselbiler, offentlige køretøjer, patienttransporter, kollektive trafikmidler og biler fra erhvervslivet ikke omfattet af forbuddet.

Bystyret vil indføre et totalforbud mod dieselbiler på alle kommunens veje på dage med stillestående vejr og høj partikelniveau, da luftforureningen i Oslo kan blive meget høj.

Et tidligere forsøg på at indføre et lignende forbud i 2012 blev aldrig gennemført, fordi staten modsatte sig det.

/ritzau/NTB