Udland

USA beskylder Fiat for udstødningsfusk på over 100.000 biler

Ulovlig software har tilsyneladende gjort, at Fiats biler viste et andet udslip ved testkørsel end på vejene.

Bilselskabet Fiat Chrysler har overtrådt amerikansk miljølovgivning ved at bruge ulovlig software til at skjule over 100.000 bilers reelle udledning af skadelige udstødningsgasser.

Det meddeler det amerikanske miljøagentur, EPA, som i en udtalelse betegner det som en "klar og alvorlig overtrædelse" af amerikansk miljølovgivning, skriver Reuters

Softwaren skal i følge Reuters være installeret i 104.000 dieselbiler, der er solgt i USA. Softwaren gør tilsyneladende, at der bliver målt et andet udslip af miljøskadelige stoffer ved testkørsel end ved almindelig brug, siger EPA.

Flere skandaler i træk 

Beskyldningerne fik torsdag eftermiddag Fiats aktier til at styrtdykke med 16 procent på børsen i Milano, skriver nyhedsbureauet AFP.

I september rettede Tyskland lignende anklager mod Fiat. Enheden, der hævdes indbygget i Fiats biler, kan ifølge den tyske regerings analyser slå et rensningssystem i udstødningen fra. Den skal være indsat i fire forskellige modeller.

Tyskland har bedt EU om at se på sagen.

Anklagerne mod Fiat Chrysler kommer i forlængelse af en enorm skandale i den tyske bilgigant Volkswagen.

Bilkoncernen har indrømmet, at den har indbygget software, der deaktiverer forureningskontrol under test. 11 millioner dieselbiler har haft denne software indbygget.

Volkswagen indgik i august en aftale om at betale mere end 1,2 milliarder dollar - knap otte milliarder danske kroner - i kompensation til 650 amerikanske bilforhandlere.