USA-analytiker om Trump-rygter: I værste fald kan vi stå med et nyt Watergate

Hvis rygterne er sande, og russerne og Donald Trump har samarbejdet, kan det få alvorlige konsekvenser for Trump, vurderer USA-analytiker.

Har den russiske efterretningstjeneste haft en finger med i spillet og været med til at sikre Donald Trump pladsen i Det Hvide Hus, så kan det være meget kompromitterende og føre til en Watergate-lignende situation. 

Det vurderer USA-analytiker Mads Fuglede, efter at det er kommet frem, at Barack Obama og Donald Trump ifølge CNN er blevet briefet om, at Rusland skulle ligge inde med personfølsomme oplysninger om Trump

Watergate-skandalen i amerikansk politik fik i 1974 Richard Nixon til som den eneste præsident nogensinde at forlade sit embede i utide. Mads Fuglede understreger dog, at en Watergate-lignende situation er 'worst-case'-scenariet, og at det vel at mærke kun kan risikere at komme dertil, hvis de endnu ubekræftede oplysninger er sande.

- Det mest kompromitterende er, hvis det er rigtigt, at russerne gennem fem år har arbejdet på at gøre Donald Trump parat til at lave rav i manegen i amerikansk politik og den vestlige verden, siger Mads Fuglede og forklarer:

- Hvis der har været et samarbejde mellem den russiske efterretningstjeneste og Trumps folk, så vil det være meget kompromitterende og føre til en undersøgelse i Kongressen, og det kan være en ny Watergate-lignende situation, hvis det vel at mærke er sandt.

Trump må forklare

Ifølge CNN og netmediet Buzzfeed, som har lagt et 35 siders dokument, hvis ægthed på ingen måde er bekræftet, ud på sin hjemmeside, ligger russerne angiveligt inde med flere oplysninger om Trump. Det handler ifølge dokumentet blandt andet om seksuelle eskapader på hoteller i Rusland og om tætte politiske forbindelser til Rusland.

At den amerikanske efterretningstjeneste ifølge CNN nu har valgt at briefe Obama og Trump om rygterne, betyder iføge Mads Fuglede, at Trump er nødt til at forholde sig til sagen. Trump har på Twitter afvist alle rygter og mener, at der er tale om en gennemført politisk heksejagt og "falske nyheder".

- Han bliver nødt til at komme ud og forklare, hvorfor han ikke mener, der er hold i påstandene. Også mere end bare i et tweet. Det er logisk at gøre, fordi det vil præge snakken om Donald Trump så meget, siger USA-analytikeren.

Forbindelsen mellem Trump og Putin

- Og hvis der kommer en undersøgelse sat i gang af Kongressen, og FBI laver yderligere undersøgelser, så bliver det en sag, som vi ikke har hørt det sidste til, tilføjer han.

Også TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz mener, det kan få alvorlige konsekvenser for Donald Trump, hvis der viser sig at være hold i rygterne. 

- Hvis - og der er et meget stort hvis - der er hold i den her historie, så er det meget alvorlige oplysninger, som i den grad understreger, at den russiske efterretningstjeneste anført af præsident Vladimir Putin har spillet en særdeles aktiv rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp og måske i virkeligheden har været med til at bringe Donald Trump til magten, siger Jesper Steinmetz.

De kommende døgn bliver afgørende

Den politiske manege i USA har ifølge Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen været et stort cirkus den seneste tid, og derfor vil der de kommende døgn blive kørt på, hvorvidt man skal lave en større undersøgelse af den nuværende sag.

- Det er føget med beskyldninger - Clintons e-mail-sag og hvorfor Trump ikke vil kritisere Rusland. Det her er bare kulminationen på en forvirring, som har været i mange måneder, hvor man har beskyldt hinanden for noget, man ikke har kunnet dokumentere, undtaget de e-mails, som er blevet lækket gennem Wikileaks.

Berlingskes USA-korrespondent kommenterer på sagen om, at russerne ifølge ubekræftede oplysninger ligger inde med kompromitterende oplysninger om Trump.

FBI er i gang med at efterforske troværdigheden af påstandene om Trump, der hovedsageligt bygger på oplysninger fra russiske kilder.

Onsdag formiddag betegner den russiske regering dokumenterne som frit opfundne og et forsøg på at skade forbindelserne mellem Rusland og USA, skriver Reuters.