Trump tordner efter voldsomme rygter: - Falske nyheder

I efterretningskredse gÄr der rygter om, at Rusland sidder pÄ fÞlsomme oplysninger om USA's nÊste prÊsident.

Amerikanske efterretningschefer har ifÞlge CNN informeret bÄde prÊsident Barack Obama og hans aflÞser, Donald Trump, om, at der i efterretningskredse gÄr rygter om, at Rusland skulle ligge inde med kompromitterende oplysninger om Trump.

PÄstanden fremgÄr af et hemmeligstemplet dokument pÄ to sider, som Obama og Trump fik forelagt under en briefing med efterretningschefer i sidste uge.

Det vides ikke, hvilke oplysninger der er tale om, ud over at de ifĂžlge CNN er "personlige og finansielle". Mediet Buzzfeed.com skriver videre, at oplysningerne er af seksuelle og Ăžkonomiske karakterer og henviser til et 35 siders dokument, hvis ĂŠgthed pĂ„ ingen mĂ„de er bekrĂŠftet, og som Buzzfeed har publiceret pĂ„ sin hjemmeside. 

IfĂžlge pĂ„standene i det to siders dokument, som altsĂ„ ikke er bekrĂŠftet, omhandler oplysningerne blandt andet beskrivelser af Trumps seksuelle aktiviteter under forretningsrejser. Det er angiveligt dette dokument, Trump og Obama er blevet briefet om.

Rygterne spredt i Europa

Allerede i august skulle det fÞderale politi, FBI, have fÄet kendskab til pÄstanden, men det er fÞrst nu, at oplysningerne bliver vurderet til at vÊre trovÊrdige.

Det sker angiveligt efter et baggrundstjek af en tidligere britisk efterretningsagent. Agenten skulle have hĂžrt rygterne fra flere af sine kilder i Europa.

De amerikanske efterretningstjenester har tjekket eksagentens netvÊrk af kilder. Derfor mener de nu at kunne stole pÄ informationerne ifÞlge CNN.

FBI er i gang med at efterforske trovÊrdigheden af pÄstandene. De bygger hovedsageligt pÄ oplysninger fra russiske kilder.

Trump afviser alle pÄstande

Obama og Trump blev orienteret om pÄstanden pÄ et mÞde med topcheferne for National Intelligence, FBI, CIA og National Security Agency.

Flere kilder siger til CNN, at cheferne ville gÞre Donald Trump opmÊrksom pÄ, at den slags pÄstande cirkulerer i efterretningskredse. Det er ligeledes rygtedes hos ledende medlemmer af Kongressen og medlemmer af regeringen.

Donald Trump selv afviser tilsyneladende alle pÄstande.

- FALSKE NYHEDER - EN GENNEMFØRT POLITISK HEKSEJAGT!, skriver han pÄ Twitter.

Den russiske regering betegner dokumenterne, som hÊvder at indeholde kompromitterende oplysninger om Donald Trump, som frit opfundne og et forsÞg pÄ at skade forbindelserne mellem Rusland og USA, skriver Reuters onsdag formiddag.

Putin kan have spillet en rolle i valgkampen

IfĂžlge TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz er det yderst vĂŠsentligt at understrege, at oplysningerne endnu ikke er bekrĂŠftet eller dokumenteret. 

- Men hvis - og der er et meget stort hvis - der er hold i den her historie, sÄ er det meget alvorlige oplysninger, som i den grad understreger, at den russiske efterretningstjeneste anfÞrt af prÊsident Vladimir Putin har spillet en sÊrdeles aktiv rolle i den amerikanske prÊsidentvalgkamp og mÄske i virkeligheden har vÊret med til at bringe Donald Trump til magten, siger Jesper Steinmetz.

Han uddyber, at nogle af rygterne gĂ„r pĂ„, at Trump skulle have vĂŠret i Moskva og deltaget i ikke helt almindelige sexlege, som den russiske efterretningstjeneste angiveligt ligger inde med billeder af. 

- Det er efter sigende og ifĂžlge CNN oplysninger, russerne har ligget inde med, inden valget i november, men de frigav kun de oplysninger, de havde pĂ„ Hillary Clinton og Demokraterne og ikke de oplysninger, de havde pĂ„ Donald Trump. Dermed er teorien, at russerne helt bevidst har Ăžnsket at bringe Donald Trump til magten, fordi de Ăžnskede at have en person i Det Hvide Hus, de kunne lĂŠgge pres pĂ„, og som de har belastende oplysninger om, som, de hĂ„ber, kan bruges til at presse ham til indrĂžmmelser.

Rygterne har cirkuleret

OgsĂ„ Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen slĂ„r ned pĂ„, at det er usikkert, hvor trovĂŠrdige papirerne er. Samtidig nĂŠvner han, at dokumenterne har cirkuleret mellem republikanere og demokratere i Washington siden midten af oktober sidste Ă„r.

- Demokraterne har faktisk prÞvet at skubbe pÄ for at fÄ FBI til at offentliggÞre dokumenterne, men FBI har ikke Þnsket at offentliggÞre dem. Lige pludselig dukker de op i et tosidet format i briefing-mapper til Trump og Obama, forklarer Mouritzen.

- Det betyder ifĂžlge journalister, at FBI pĂ„ en eller anden mĂ„de angiveligt synes, at oplysningerne er pĂ„lidelige nok til, at de to skal informeres. 

HĂžr Kristian Mouritzen uddybe sin vurdering af sagen i klippet nedenfor. 

Berlingskes USA-korrespondent kommenterer pÄ sagen om, at russerne ifÞlge ubekrÊftede oplysninger ligger inde med kompromitterende oplysninger om Trump.