Udland

Trump tordner efter voldsomme rygter: - Falske nyheder

I efterretningskredse går der rygter om, at Rusland sidder på følsomme oplysninger om USA's næste præsident.

Amerikanske efterretningschefer har ifølge CNN informeret både præsident Barack Obama og hans afløser, Donald Trump, om, at der i efterretningskredse går rygter om, at Rusland skulle ligge inde med kompromitterende oplysninger om Trump.

Påstanden fremgår af et hemmeligstemplet dokument på to sider, som Obama og Trump fik forelagt under en briefing med efterretningschefer i sidste uge.

Det vides ikke, hvilke oplysninger der er tale om, ud over at de ifølge CNN er "personlige og finansielle". Mediet Buzzfeed.com skriver videre, at oplysningerne er af seksuelle og økonomiske karakterer og henviser til et 35 siders dokument, hvis ægthed på ingen måde er bekræftet, og som Buzzfeed har publiceret på sin hjemmeside. 

Ifølge påstandene i det to siders dokument, som altså ikke er bekræftet, omhandler oplysningerne blandt andet beskrivelser af Trumps seksuelle aktiviteter under forretningsrejser. Det er angiveligt dette dokument, Trump og Obama er blevet briefet om.

Rygterne spredt i Europa

Allerede i august skulle det føderale politi, FBI, have fået kendskab til påstanden, men det er først nu, at oplysningerne bliver vurderet til at være troværdige.

Det sker angiveligt efter et baggrundstjek af en tidligere britisk efterretningsagent. Agenten skulle have hørt rygterne fra flere af sine kilder i Europa.

De amerikanske efterretningstjenester har tjekket eksagentens netværk af kilder. Derfor mener de nu at kunne stole på informationerne ifølge CNN.

FBI er i gang med at efterforske troværdigheden af påstandene. De bygger hovedsageligt på oplysninger fra russiske kilder.

Trump afviser alle påstande

Obama og Trump blev orienteret om påstanden på et møde med topcheferne for National Intelligence, FBI, CIA og National Security Agency.

Flere kilder siger til CNN, at cheferne ville gøre Donald Trump opmærksom på, at den slags påstande cirkulerer i efterretningskredse. Det er ligeledes rygtedes hos ledende medlemmer af Kongressen og medlemmer af regeringen.

Donald Trump selv afviser tilsyneladende alle påstande.

- FALSKE NYHEDER - EN GENNEMFØRT POLITISK HEKSEJAGT!, skriver han på Twitter.

Den russiske regering betegner dokumenterne, som hævder at indeholde kompromitterende oplysninger om Donald Trump, som frit opfundne og et forsøg på at skade forbindelserne mellem Rusland og USA, skriver Reuters onsdag formiddag.

Putin kan have spillet en rolle i valgkampen

Ifølge TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz er det yderst væsentligt at understrege, at oplysningerne endnu ikke er bekræftet eller dokumenteret. 

- Men hvis - og der er et meget stort hvis - der er hold i den her historie, så er det meget alvorlige oplysninger, som i den grad understreger, at den russiske efterretningstjeneste anført af præsident Vladimir Putin har spillet en særdeles aktiv rolle i den amerikanske præsidentvalgkamp og måske i virkeligheden har været med til at bringe Donald Trump til magten, siger Jesper Steinmetz.

Han uddyber, at nogle af rygterne går på, at Trump skulle have været i Moskva og deltaget i ikke helt almindelige sexlege, som den russiske efterretningstjeneste angiveligt ligger inde med billeder af. 

- Det er efter sigende og ifølge CNN oplysninger, russerne har ligget inde med, inden valget i november, men de frigav kun de oplysninger, de havde på Hillary Clinton og Demokraterne og ikke de oplysninger, de havde på Donald Trump. Dermed er teorien, at russerne helt bevidst har ønsket at bringe Donald Trump til magten, fordi de ønskede at have en person i Det Hvide Hus, de kunne lægge pres på, og som de har belastende oplysninger om, som, de håber, kan bruges til at presse ham til indrømmelser.

Rygterne har cirkuleret

Også Berlingskes USA-korrespondent Kristian Mouritzen slår ned på, at det er usikkert, hvor troværdige papirerne er. Samtidig nævner han, at dokumenterne har cirkuleret mellem republikanere og demokratere i Washington siden midten af oktober sidste år.

- Demokraterne har faktisk prøvet at skubbe på for at få FBI til at offentliggøre dokumenterne, men FBI har ikke ønsket at offentliggøre dem. Lige pludselig dukker de op i et tosidet format i briefing-mapper til Trump og Obama, forklarer Mouritzen.

- Det betyder ifølge journalister, at FBI på en eller anden måde angiveligt synes, at oplysningerne er pålidelige nok til, at de to skal informeres. 

Hør Kristian Mouritzen uddybe sin vurdering af sagen i klippet nedenfor. 

Berlingskes USA-korrespondent kommenterer på sagen om, at russerne ifølge ubekræftede oplysninger ligger inde med kompromitterende oplysninger om Trump.