Donald Trump

Obamas sidste store tale: - Yes we did

USA er kommet langt de seneste otte år, men står nu over for alvorlige demokratiske udfordringer, mener Obama.

Den afgående amerikanske præsident, Barack Obama, afholdt natten til onsdag dansk tid sin afskedstale i Chicago, hvor hans politiske karriere i sin tid tog fart.

Her opfordrede den afgående præsident sine støtter til at kæmpe for de ting, han som præsident har forsøgt at sætte på dagsordenen.

Blandt andet lød der en indtrængende bøn fra præsidenten om, at tilhørerne aktivt kaster sig ind i kampen mod klimaforandringer.

- Vi kan og bør debattere, hvordan vi bedst kan løse klimaforandringerne, sagde præsidenten til et stort publikum i Chicago.

- Men at fornægte problemet, det er at forråde vores fremtidige generationer. Det forråder den afgørende ånd i det her land. Innovationsånden og evnen til at løse problemer, som vores forfædre blev drevet af.

Talen bød også på præsidentielle tårer, da han takkede sin kone Michelle Obama. Dét fik publikum til at reagere.

Den kommende præsident, Donald Trump, har ved flere lejligheder ytret sin tvivl om, hvorvidt klimaforandringer er så alvorlige, som eksperter og mange amerikanske politikere gør det til.

I efterretningskredse går der rygter om, at Rusland sidder på følsomme oplysninger om netop USA's næste præsident Donald Trump

Amerikanske efterretningschefer har ifølge CNN informeret både præsident Barack Obama og hans afløser, Donald Trump, om, at der i efterretningskredse går rygter om, at Rusland skulle ligge inde med kompromitterede oplysninger om Trump. Alvorlige rygter, som Trump raser over.

Påstanden fremgår af et hemmeligstemplet dokument på to sider, som Obama og Trump fik forelagt under en briefing med efterretningschefer i sidste uge.

Stærkere og bedre land

Barack Obama kom i sin tale ind på, hvad han har opnået i sine år i Det Hvide Hus. Præsidenten nævnte en række resultater, som ifølge ham har gjort USA til et "stærkere og bedre land".

Til tilhørernes store tilfredshed omskrev præsidenten sit ikoniske slogan "Yes we can" (Ja vi kan, red.) til "Yes we did" (Ja vi gjorde det, red.). Det medførte en lang applaus og opløftende tilråb fra menneskemængden foran podiet.

Barack Obama berørte dog også de problemer, som han mener eksisterer i USA.

Blandt andet sagde han, at racisme stadig er et problem ved udgangen af hans embedsperiode.

Præsidenten siger samtidig, at USA står over for hårde prøvelser om, hvorvidt demokratiet i "verdens bedste land" kan holde.

Her opfordrede han endnu en gang sine tilhørere til at deltage i den politiske kamp for demokrati og fremskridt.

- Demokrati kræver en basal følelse af solidaritet. Selv om vi alle har åbenlyse forskelle, så er vi sammen om det her. Vi stiger og falder som en enhed, siger præsidenten i Chicago.

Se hele talen nedenfor:

Natten til onsdag dansk tid talte Barack Obama for sidste gang offentligt som USA's præsident - se og hør hele talen.