Udland

Roman Herzog: Præsidenten der gav tyskerne opsang er død

Roman Herzog blev som præsident kendt på en tale, der skulle anspore et Tyskland i stilstand til reformer.

Tysklands tidligere præsident Roman Herzog er død 82 år, oplyser præsidentkontoret i Berlin til nyhedsbureauet dpa.

Den jurauddannede Herzog var præsident i Tyskland fra 1994 til 1999.

Den tidligere konservative politiker fra Den Kristelige Demokratiske Union (CDU) afløste Richard von Weizsäcker på præsidentposten.

Herzog var tidligere politiker og minister i delstaten Baden-Württemberg og fra 1983 til 1994 dommer ved den føderale forfatningsdomstol i Karlsruhe. Fra 1987 var han præsident for domstolen.

- Med ekspertise, visdom og ved at trække på sin enorme erfaring i livet så værnede han vores land og dets frie forfatning, siger præsident Joachin Gauck i mindeord.

Et ryk igennem Tyskland

Herzog, der blev født i Landshut i Bayern i 1934, blev kendt under sin tid som præsident for at advare mod reformtræthed.

Det var i årene efter, at Vesttyskland og det faldne kommunistiske Østtyskland blev forenet i ét Tyskland. Det var på et tidspunkt, hvor landet var ramt af økonomisk stilstand og stor arbejdsløshed.

- Der må gå et ryk igennem Tyskland, lød det i 1997 i hans mest kendte tale.

Han uddybede i et interview til avisen Bild, at "folket bevæger sig ikke". Men for at få reformer i gang "behøves der politisk ledelse, ægte karisma for at mobilisere" folket.

Det var usædvanlige ord fra en tysk præsident, hvis rolle i høj grad er ceremoniel og ikke politisk.

En stor læremester

Herzog gjorde sig bemærket i 2016, da han kritiserede Tysklands store partier for at gøre for lidt til at stoppe det stærkt indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland (AfD).

Partiet ser lige nu i målinger ud til at blive det tredjestørste i Forbundsdagen, når der er valg i september.

- I dag har vi mistet en stor læremester i forfatningen, en politiker og en statsmand, siger den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier.