Udland

OVERBLIK: Forstå Breiviks kamp mod den norske stat

Anders Breivik sagsøgte den norske stat for brud på sine menneskerettigheder. Først fik han delvist medhold, siden gjorde den norske stat.

Anders Behring Breivik tabte onsdag ankesagen om hans afsoningsforhold i det topsikrede fængsel i Skien.

Her er et overblik over sagen:

 Anders Behring Breivik blev i august 2012 idømt 21 års forvaring for to dødelige angreb i Oslo og på AUF's sommerlejr på Utøya 22. juli 2011.

 Breivik blev pågrebet på gerningsstedet samme dag og har siden været den eneste fange i Norge med bestemmelser om et særligt højt sikkerhedsniveau, først i Ila Fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien Fengsel.

 I 2013 anmeldte Breivik ledelsen i Ila og Norges daværende justitsminister, Grete Faremo, for torturlignende afsoningsforhold på grund af langvarig isolation.

 Han mente sig også udsat for psykisk mishandling ved gentagne fysiske ransagninger og ytringsforbud. Sagen blev henlagt med begrundelsen "intet strafbart forhold".

 I juli 2015 stævnede Breivik den norske stat for brud på menneskerettighederne som følge af afsoningsforholdene. Det gælder særligt kriminalforsorgens brug af isolation og kommunikationskontrol over for ham.

 20 april 2016 tabte staten sagen i Oslo Byret og blev dømt for umenneskelig og nedværdigende behandling af Breivik. Den blev dog frikendt for at have tilsidesat respekten for hans privatliv.

 Staten ankede afgørelsen, og det samme gjorde Breivik, der ville have medhold i alle punkter.

1. marts 2017 omgøres byrettens dom, da appeldomstolen i Norge afgør, at Breiviks menneskerettigheder ikke er blevet krænket under afsoningen.