Udland

Obama og Trump har en ting til fælles, mener Obama

Trods det fælles personlighedstræk advarer Obama Trump mod at give familien for meget magt, når han overtager magten i Det Hvide Hus.

Uenighederne mellem Barack Obama og Donald Trump har været til at få øje på.

Den nuværende præsident har kaldt den kommende for uegnet og sagt, at han ikke ville kunne få et job i 7-Eleven, men der er faktisk ét område, hvor de to er ens.

Selvtillid.

Der siger Barack Obama i et interview med den amerikanske tv-station ABC News.

- Det er nok en forudsætning for jobbet, eller i det mindste, at du er skør nok til at tro, at du kan klare det, siger Barack Obama til ABC News.

Advarer om at drive Det Hvide Hus som familieforetagende

På et pressemøde den 11. januar vil Donald Trump forklare, hvordan han vil forhindre interessekonflikter mellem hans forretningsimperium og opholdet i Det Hvide Hus.

Flere forventer, at den kommende præsident vil overdrage forretningerne til sine børn på en måde, som juridisk sikrer vandtætte skodder mellem Det Hvide Hus og hans virksomheder.

Men datteren, Ivanka Trump, flytter til Washington sammen med sin mand, Jared Kushner, og derfor spekulerer blandt andre Washington Post i, om hun sammen med ægtefællen skal være med til at rådgive sin far.

Netop forvirringen om, hvilken rolle Donald Trumps familie får, når han den 20. januar bliver indsat som præsident, kom Barack Obama også indirekte ind på i interviewet med ABC News.

- Du kan ikke drive det, som du vil drive et familieforetagende. Du er nødt til at have et stærkt hold omkring dig. Du er nødt til at have respekt for institutionerne og den proces for at træffe gode beslutninger, for du er i sagens natur afhængig af andre folk, siger Barack Obama.

En situation uden fortilfælde

Trumps advokater er blevet sat i en svær situation, fordi det er uden fortilfælde, at en person med Donald Trumps forretningserfaring sætter sig til rette i Det Ovale Kontor uden at have været valgt til et politisk embede før.

- Det er ikke ligefrem et nemt stofområde, sagde en kilde i Donald Trumps stab til CNN i december.

Donald Trump skrev i november, at han var ved at afsætte sig selv fra den daglige drift af sine forretninger.

- Juridiske dokumenter er ved at blive udarbejdet. De fjerner mig fra den daglige drift af mine forretninger, tweetede rigmanden.

Juridiske eksperter har siden valget påpeget, at Donald Trump kun kan undgå interessekonflikter, hvis han slet ikke har nogen globale forretningsinteresser - heller ikke selv om det blot er på ejerbasis.

Trumps første pressemøde siden valgsejren skulle have været holdt i december, men er blev udskudt og finder nu sted på onsdag i New York.